Три минути: София се приближи до Москва със забрана за ЛГБТ "пропаганда". Украинец донесе втори медал за България

Протестиращи срещу забраната за т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Законът срещу ЛГБТ "пропагандата"
  • Нахлуването на украински сили в Русия
  • Семен Новиков

В сряда с голямо мнозинство народните представители забраниха т.нар. „пропаганда“ на „нетрадиционна сексуална ориентация“ сред деца. Това стана с поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, внесена от „Възраждане“ и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и всички 16 независими депутати.

С новите текстове в закона се забраняват „налагането на идеологически и/или религиозни доктрини; осъществяването на политическа и партийна дейност и извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната“.

Ако се чудите какво е „нетрадиционна сексуална ориентцаия“, депутатите са го измислили – „различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове“.

Решението на парламента предизвика протест.

Подобно законодателство беше прието в Русия, а обхватът му беше разширяван на няколко пъти.

През 2023 г. Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за "екстремистко". С това Москва забрани дейността на организациите и активистите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

На този фон във Варна пациент в психиатричната клиника загина при пожар в болничната стая. Починалият е 57-годишен пациент, който е получил 85% изгаряния, се е намирал в изолатора.

Това е поредният случай на смърт вследствие на пожар в психиатрия.

Войната

Украинските войски са навлезли във вторник в пограничните райони на Курска област в Русия и са се укрепили там, твърди Москва. В сряда руското министерство на отбраната каза, че продължават усилията те да бъдат изтласкани. Украйна не потвърждава официално информацията.

Според различни източници един или два батальона на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са навлезли на територията на Курска област. Президентът на Русия Владимир Путин свика заседание с участието на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб, директора на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и секретаря на Съвета за сигурност.

След него в Курска област беше обявено извънредно положение.

Служебното правителство

Днес президентът Румен Радев ще събере парламентарните групи за консултации за служебно правителство.

Допреди дни изборът за служебен премиер изглеждаше като такъв между Главчев или Главчев. Възможно ли е обаче сега да има повече от едно решение? Не пропускайте този анализ.

Бойко Борисов каза, че за ГЕРБ няма значение кой ще е служебният премиер.

За Делян Пеевски по-важен се оказа бързият избор на нов главен прокурор. Изказването му става факт десетина дни, след като Конституционният съд (КС) отмени новите текстове в основния закон, които прокарваха структурна реформа на ВСС и прокуратурата с цел да се ограничи влиянието на главния прокурор над редовите обвинители.

Олимпиадата

Борецът Семен Новиков гарантира втори медал за България. Това се случи, след като той се класира на финал по класическа борба в категория до 87 кг. В четвъртък от 21:15 ч. украинецът, който се състезава за България, ще се изправи срещу Алиреза Мохмадипиани от Иран.

През септември Новиков беше герой в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Във вторник кубинецът Михаин Лопес се превърна в първия и единствения засега атлет с пет поредни олимпийски медала в една дисциплина. Той постигна това също в класическата борба, но в категория до 130 кг.

И две препоръки

Тим Уолз е учител, ветеран, губернатор на щата Минесота. От вторник вече е и кандидат за вицепрезидент на САЩ. Диляна Теохарова разказва за втория човек в екипа на Камала Харис.

Зара Есмаили от Иран беше вкарана в затвора, защото е нарушила ислямския закон. Тя не е носила задължителната кърпа на главата, докато пее хита на Ейми Уайнхаус Back To Black на улица в Техеран. Не пропускайте това видео.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев