Как България прие руски закон срещу ЛГБТ хората

Your browser doesn’t support HTML5

За първи път от 1989 г. насам България въвежда закон, който ограничава права. Досега винаги движението е било в обратна посока. Народното събрание одобри закон, който забранява споменаването на ЛГБТ хората в българските училища. Поправката в Закона за предучилищното и училищното образование беше внесена от проруската партия "Възраждане" и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" и независимите, които влязоха в парламента от "Величие".

Новият закон предизвика серия от протести. Университетски преподаватели и неправителствени организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето на закона, защото той е дискриминационен и отделя една група хора от останалите. Протестиращите припомнят, че подобен закон има в Русия, който е използван за репресии срещу несъгласните.

"Възраждане" и другите привърженици на закона казват, че така спасяват децата от "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация". Критиците на закона казват, че България се доближава до Русия и отстъпва от европейските си позиции.

Как изобщо България се озова в тази ситуация? Защо почти всички партии подкрепиха анти-ЛГБТ закона? Какви са следващите стъпки? Ще ескалират ли антидемократичните поправки?

Иван Бедров разговаря с журналистката от Свободна Европа Дамяна Велева, която следи темата в детайли.

Вижте също "Пълзяща антидемократична кампания". Защо ЛГБТ забраната отдалечава България от Европа