ПП-ДБ и ГЕРБ обсъждат обща законодателна програма, но не и коалиция, каза Лена Бориславова

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България"

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обсъжда с ГЕРБ-СДС само законодателна и управленска програма, както и конституционни промени. Двете формации няма да подписват коалиционно споразумение. Това каза представителката на ПП-ДБ Лена Бориславова в понеделник.

Думите и идват, след като в петък парламентарната група на ПП-ДБ поиска седем гаранции от ГЕРБ, че ще изпълнява декларацията на Николай Денков и Мария Габриел, която е в основата на настоящия кабинет. Тогава представителите на ПП-ДБ казаха, че в противен случай ще поискат оставката на правителството.

Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска коалиционно споразумение с ПП-ДБ и отхвърли обвиненията, че неговите депутати не следват декларацията между Денков и Габриел.

Вижте също ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС провалиха изслушване на правосъдния министър за избора на Сарафов

„Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формиране на правителството. Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди по малко от три седмици“, каза още Бориславова.

Тя добави, че целта на срещата е да се договори механизъм, по който парламентарните групи да се ангажират със стабилни мнозинства, с които да изпълняват целите, заложени при договарянето на правителството.

През уикенда и в понеделник на няколко пъти представителите на ГЕРБ отхвърлиха ултиматума, поставен от ПП-ДБ, но се съгласиха за нуждата от разговори между формациите. Те изразиха и несъгласие с назначенията, направени до момента от кабинета и обвиниха ПП-ДБ, че това се случва без съгласуване. В понеделник премиерът Денков отрече това твърдение.

„Всички назначени заместник-министри, включително министри, са на базата на разговори и с консенсус“, каза той.

ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха за кабинет на ротационен принцип с премиер Николай Денков и вицепремиер и външен министър Мария Габриел. Двете формации поставиха няколко приоритета, свързани с правосъдна реформа, промяна в конституцията, назначаване на шефове на регулатори и други.

Повод за реакциите на ПП-ДБ станаха замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, откриването на процедурата за подмяна на съставите на Сметната палата, здравната каса и Българската народна банка, както и отхвърлянето на антикорупционния закон на ПП-ДБ, както и други гласувания с плаващи мнозинства, в които участват от ГЕРБ.

Вижте също "Деветото джудже". Кой е Борислав Сарафов, който минава от катарзис в катарзис