Операцията в Курска област цели да убеди Русия на честни преговори, твърди съветник на Зеленски

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк

Украинската офанзива в руската Курска област цели да накара Русия да започне честни преговори с Киев. Това написа в Телеграм съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски Михайло Подоляк, предаде Ройтерс.

Новината идва, след като 6 август украински сили изненадващо навлязоха на руска територия и впоследствие завладяха десетки населени места на територия над 1000 кв. км. Това дойде след две години и половина война, през които, с дребни изключения, бойните действия се водеха на териториятa на Украйна, а Киев успяваше да удря по Русия основно с дронове.

Вижте също Битката на Украйна за руския Курск. Какъв е ефектът

„Трябва да нанесем значими тактически поражения на Русия. В Курска област ние ясно виждаме как военният инструмент се използва целенасочено, за да бъде убедена Руската федерация да влезе в процес на честни преговори“, написа Подоляк.

Той подчерта, че Киев няма никакъв друг интерес да поддържа окупацията на населените места в Курска област.

След началото на украинското нападение редица военни анализатори се опитаха да дадат обяснение за стратегическите му цели. Една от предложените хипотези беше именно подобряване на позициите на Киев при евентуални бъдещи преговори за мир с Москва.

Веднага след началото на офанзивата в Курск руският президент Владимир Путин постави под въпрос какви преговори може води с украинската страната и обвини Киев във всичко, което Русия извършва от две години и половина в Украйна като удари срещу цивилни цели и инфраструктура.

В петък приближеният до Владимир Путин Николай Патрушев каза, че операцията на Украйна в Курск е „планирана с участието на НАТО и западните специални служби. Без тяхното участие и пряка подкрепа Киев нямаше да навлезе на руска територия“.

От началото на войната Украйна настоява, че единствената възможност за прекратяване на огъня и сключване на мир е свързана със запазването на териториалната ѝ цялост, която включва всички окупирани от Русия територии, включително и незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим. Заедно с това Киев настоява и за милиардни репарации, които Москва да изплати за възстановяването на Украйна.

Вижте също Как и защо Украйна влезе в Русия