Руската Курска област обяви извънредно положение от федерален мащаб

Снимката е град Суджа в Курска област, 9 август 2024 г.

В руската Курска област, където преди четири дни нахлу украинската армия, е обявено извънредно положение. Това съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия.

"В региона е установено федерално ниво на реагиране", се казва в съобщението.

Новината идва, след като в четвъртък временният ръководител на областта Алексей Смирнов въведе регионален режим на извънредно положение с цел "ликвидиране на последствията" от настъплението на украинските войски в пограничните райони.

Вижте също Изгубихте ли от поглед войната в Украйна? Ето какво става там

В Курска област вече четвърти ден продължават сраженията, след като Украйна навлезе с около 1000 военни, танкове, бронирани превозни средства и артилерия и се укрепи край областния град Суджа.

В петък руското Министерство на отбраната за първи път съобщи, че се водят боеве в покрайнините на Суджа. В същото време украински дронове удариха военно летище до руския град Липецк, което в момента гори заедно с близката военна база и нейните складове с боеприпаси. Липецк е център на Липецка област на Русия, която граничи с Курска област.

През нощта срещу петък руски военен конвой е ударен близо до град Рилск в Курска област. Видеозапис показва най-малко 14 повредени камиона, както и убити руски войници.

Според руски военни блогове боевете в момента се водят на 30 км от Курчатов, където се намира Курската атомна електроцентрала, и на 50 км от големия областен център Лгов.

Телеграм каналът на The Insider, позовавайки се на различни източници, включително местни жители, съобщава, че украинските военни вече контролират 11 селища, откакто нахлуха в Курска област.

Покажете още

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски казва анонимно пред Уошингтън пост, че украинските сили са завзели около 100 кв. км територията в Курска област.

Руското министерство на отбраната твърди, че контролира ситуацията.

Сутринта в петък министерството каза, че частите на Северната група войски и пристигналите резерви спират пробив на украинските въоръжени сили по-дълбоко в региона. Боевете се водят в районите на селищата Дарино, Гоголевка, Меловой, Николски и в западните покрайнини на Суджа, каза министерството.

В множество клипове, публикувани в Телеграм канали на Курск, местните жители казват, че изявленията на руските военни за контрол над ситуацията са лъжа и се оплакват от липсата на помощ при евакуацията.

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин обеща да изплати по 10 хил. рубли на семействата, разселени заради боевете в Курска област.

Именно такова еднократно плащане се полага на засегнатите граждани в случай на извънредна ситуация от федерален мащаб, пише в сайта на Министерството на извънредните ситуации. Финансовата помощ поради загуба на имущество от първа необходимост е 50 хил. рубли за частично загубено имущество и 100 хил. рубли за напълно загубено имущество. В случай на смърт на човек се изплаща еднократна сума в размер на 1 млн. рубли, а в случай на увреждане на здравето - от 200 до 400 хил. рубли.

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи в четвъртък, че общо 66 души, включително 9 деца, са били ранени в резултат на обстрел в Курска област между 6 и 8 август. По думите на министъра 38 от ранените са настанени в медицинските центрове на областта.

Вижте също Русия твърди, че Украйна е влязла на нейна територия. Путин свика съвещание