Отстраняването на Иван Гешев е било предизвикано от компромати, изпратени на САЩ, каза Цветан Василев

Цветан Василев по време на изслушването му във Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства около дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото

Бившият главен прокурор Иван Гешев е бил отстранен, след като съпругата на Петьо Петров – Еврото, Любена Павлова, е предала флашки с компрометираща информация на американските служби. Това и оше подобни твърдения направи бившият собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев пред депутати в парламента в четвъртък.

Народните представители решиха да изпратят в прокуратурата показанията на Василев за Делян Пеевски и Петьо Еврото, дадени пред комисията за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

Изказването на Василев идва след опити на ДПС-Пеевски провеждането на комисията да бъде осуетено. В крайна сметка тя беше започната в една от почивките на парламента. Представители на ПП-ДБ съобщиха, че дори е трябвало да осигурят собствена техника за провеждането на видеовръзката.

Вижте също КТБ, цигари и един изчезнал тефтер. Пет случая, в които Пеевски остана незабелязан за прокурорите

Василев каза, че знае за проведена среща между Любена Павлова и покойния вече Красимир Каменов – Къро със служители на американските служби в Женева. По думи на бившия банкер на нея са били предадени компрометиращи материали, свързани с Иван Гешев.

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува за отстраняването на Гешев като главен прокурор през юни 2023 г., близо месец след като процедурата беше първоначално започната. Това се случи, след като в продължение на години той беше защитаван от ГЕРБ и ДПС, докато правозащитни организации и партии искаха оставката му.

"Не знам дали на депутатите им е известно, но има две писма от американски конгресмени за санкциониране на Гешев във връзка с ролята му във фалита и разграбването на КТБ, включително и в полза на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски", каза Василев.

Едно от писмата е изпратено от конгресмена от Тексас Пит Сешънс, а другото - от Уорън Дейвидсън.

"Атентатът срещу Иван Гешев беше апотеозът на сценарий, спретнат от онези, които го инсталираха и после бяха решили да го махнат", каза Василев. Той уточни, че става въпрос за "онези, които контролират ВСС – Делян Пеевски и Бойко Борисов".

На 1 май 2023 г. взрив до кортежа на Гешев беше определен от прокуратурата като "атентат", целящ убийството на главния прокурор. Тази атака даде начало на отстраняването на Гешев от поста му.

Василев говори и за фалита на КТБ, като обвърза издирвания Петьо Петров – Еврото със санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. Той каза, че Петров стои зад удара срещу КТБ през 2014 г., като е изпълнявал поръчките именно на депутата от ДПС.

"Еврото е главният технически реализатор на удара срещу банката и повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев", каза Цветан Василев. Тогава Петьо Еврото е шеф на столичното следствие.

Василев беше попитан и за инициалите "Д.П.1" в документите по делото КТБ. Той каза, че става въпрос именно за Делян Пеевски, който е имал задължения в размер на 500 милиона лева към банката.

В продължение на години главният прокурор Иван Гешев отричаше фалитът на банката да има нещо общо с депутата от ДПС. Цветан Василев твърди обратното, но и досега българската прокуратура отказва да го разпита, използвайки конферентна връзка, за това.

По време на комисията Хамид Хамид, който е представител на ДПС – Пеевски, обиждаше както Василев, така и депутатите от ПП-ДБ, които инициираха изслушването.

Цветан Василев е съден задочно за източването на 2 милиарда лева от КТБ. В момента той се намира в изгнание в Сърбия.

Вижте също Проверете пак. Кой е Делян Пеевски