Капитан Америка и много повече. Крис Еванс, за когото семейството е най-важно

Крис Еванс

За много хора името Крис Еванс е равносилно на Капитан Америка от комиксите на "Марвел". Той обаче е много повече и утвърждава името си с филми от различни жанрове.

Той казва, че ако искаш да успееш, трябва да правиш нещо, за да се различаваш. И той го прави. Макар да е най-известен с ролята си на Капитан Америка, той изпълнява роли в най-различни жанрове - драма, екшън, комедия, романтика. Той е Крис Еванс и става на 43 години.

Кристофър Робърт Еванс е роден в Бостън, Масачузетс на 13 юни 1981 г. Когато е на 11 години, семейството му се мести в предградието Съдбъри. Тогава неговата сестра почва да посещава занятия в Младежкия театър "Конкорд". Малко след нея в това занимание се включват братята ѝ Крис и Скот.

Вижте също Хю Лори, който невинаги е д-р Хаус

"Идвахме да гледаме представленията на Карли", разказва майка им пред списание Esquire. "Момчетата казваха: "Чакайте малко, ние седим в публиката, а тя пее, танцува, прави всички тези неща, а след това получава бонбони и цветя и я каним на вечеря. Искаме и ние!"

Така Еванс започва актьорската си кариера на театралната сцена.

Преди последната си година в гимназията той си осигурява летен стаж в кастинг компания в Ню Йорк. Тогава фокусът му се променя от театъра към киното. След дипломирането си през 1999 г. получава роли в телевизионната комедия "Opposite Sex" (2000 г.) и в малко гледания семеен филм "Новаците", който излиза същата година.

През следващите години се появява в няколко тийнейджърски филма.

"Когато разбрах, че трябва да си сваля ризата в "Teen Movie", изпаднах в паника и отидох във фитнеса. Казах си: "Това ще бъде заснето, документирано и децата ми ще го видят. Не мога да бъда 60 килограма. Трябва да натрупам малко мускули", казва той, цитиран от платформата за оценка на филми iMDB.

През 2004 г. излиза филмът "Мобилна връзка" с участието на Еванс и Ким Бейсингър. В него той затвърждава ролята си на екшън звезда.

През 2005 г. Еванс се появява в първия си филм за супергерой, като играе Джони Сторм/Човекът факла в историята по комикса на "Марвел" "Фантастичната четворка".

През следващите години участва в редица филми, сред които са научнофантастичният филм "Проектът: Съншайн" и култовият "Скот Пилгрим срещу света" (2010 г.).

На следващата година Еванс получава ролята, с която е най-известен - тази на Капитан Америка в "Капитан Америка: Първият отмъстител".

Той се превъплътява в персонажа и в останалите филми от поредицата - "Отмъстителите" (2012 г.), "Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител" (2014 г.), "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" (2015), "Капитан Америка 3" (2016), "Спайдър-мен: Завръщане у дома" (2017), "Отмъстителите: Война без край" (2018 г.) и "Отмъстителите: Краят" (2019).

Ролята на Капитан Америка не е единствената, която Еванс играе през тези години. През 2013 г. Еванс участва в първия международен филм на спечелилия три награди Оскар корейски режисьор Понг Джун Хо Snowpiercer. През 2017 г. излиза и драматичният филм "Светъл ум", който е с негово участие.

През 2018 г. Еванс се появява за първи път на Бродуей, в роля на полицай ветеран.

Извън киното в живота на Еванс най-важно е семейството му.

"Когато остарееш и си на смъртно легло, поглеждайки назад, няма да гледаш филмите, които си направил, или това, което си постигнал, а взаимоотношенията, които си имал. Оцеляваш благодарение на нещата, които имат значение - хората, които обичаш, и тези, които ти отвръщат с любов", казва той.

През 2023 г. той сключва брак с португалската актриса Алба Баптиста.

Вижте също "Това те държи жив". Питър Динклидж, който не позволява необичайният ръст да определя успехите му