Косово пусна видео, което вероятно показва как сръбски политик участва в нападение в манастир

Косовската полиция показва оръжие и превозни средства използвани за нападение срещу манастир в северната част на страната.

Косово разпространи във вторник видеозапис, който изглежда показва как висш етнически сръбски бизнесмен и политик участва в атаката срещу православен манастир, при която загинаха четирима души.

При нападението преди дни около 30 души, облечени във военни униформи, нахлуха в сръбския православен комплекс в Банска и откриха стрелба срещу косовската полиция, при която загинаха трима от нападателите, както и един косовски полицай.

В своя позиция, придружаваща видеото, публикувано във Фейсбук, вътрешният министър Джелал Свекла пише, че сред тежко въоръжените мъже, показани във видеото се вижда Милан Радойчич, строителен магнат, който също така е високопоставен член на политическата партия Сръбска листа. Това е основната етническа сръбска политическа партия в Косово, финансирана основно от Белград.

Радиочич беше засегнат от санкции на САЩ и Великобритания през 2021 г., тъй като се твърди, че е част от организирана престъпна група на Балканите.

Около нападението през уикенда все още има неяснота, тъй като никоя група не е поела отговорност. Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че стои зад случилото се.

Белград не признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г. и между двете страни често има конфликти за неща като регистрационни номера и общински избори. Някои наблюдатели спекулират, че атаката може да е била операция под фалшив флаг, целяща да предизвика гняв в Сърбия.

Косовската полиция претърси домове и сгради в село Банска, където се намира манастирът, а пътищата останаха блокирани от полицията във вторник. Общо осем души са арестувани досега според Ветон Елшани, висш служител на регионалната полиция. Достъпът до селото остава блокиран, а разследването продължава.

„Полицията все още не е свършила работата си, не знае кога ще стане това, може би днес през деня“, каза той пред Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Четирима от арестуваните са имали радиокомуникационно оборудване, каза полицията. Също така е намерено "значително количество" оръжия, боеприпаси и друго оборудване.

Сръбска листа обяви тридневен траур, за да отбележи „убийството на нашите съграждани при трагичните събития в село Банска“.

Най-малко шестима от заподозрените нападатели, които са избягали, сега са в Сърбия и се лекуват в болница там, каза Свекла пред репортери и поиска от Сърбия да ги предаде на косовските власти.

Сръбският президент Александър Вучич отрече Белград да е замесен в инцидента. Той също така повтори, че Сърбия "никога" няма да признае независимостта на Косово, "нито формално, нито неофициално".

Първият дипломат на САЩ Антъни Блинкен призова Косово и Сърбия да избягват влошаване на напрежението. Западни официални лица посредничат в преговорите между Сърбия и Косово като част от продължилия десетилетие дипломатически стремеж към формализиране на отношенията и възстановяване на някои от раните от междуособните войни през 90-те години след разпадането на Югославия.

През май и юни косовският премиер Албин Курти пренебрегна външните предупреждения и се опита да назначи четирима кметове в предимно сръбски северни общини след бойкотирани междинни избори, за да запълни постове, освободени от протестиращи сърби.

Възникналото напрежение прерасна в насилие, което рани десетки водени от НАТО мироопазващи сили и някои протестиращи етнически сърби.

Вижте също "Категоричен провал". Защо в Косово отново пламна насилие