Открито е тялото на още една жертва от престрелката в Северно Косово

Косовски полицаи стоят на стража на входа на село Банска, Северно Косово, 25 септември 2023 г.

Тялото на още една жертва отпрестрелката в село Банска в Северно Косово беше открито в понеделник, съобщи косовският прокурор Наим Абази, цитиран от Танюг.

Инцидентът стана, след като тридесет въоръжени и маскирани мъже нахлуха в населеното предимно със сърби село Банска в неделя сутринта и се барикадираха в местния манастир.

Според Абази е намерено тялото на един от нападателите от престрелката на въоръжените с косовската полиция . Това е четвъртият загинал нападател. При престрелката беше убит полицай, трима други бяха ранени.

Край мястото на инцидента е намерен и автомобил, който в момента се разследва от съответните екипи.

Част от иззетите оръжия.

Косовската специализирана прокуратура съобщи по-рано, че шест души са арестувани заради нападението срещу косовската полиция. Те са заподозрени в няколко престъпления, един от тях - и в тероризъм.

Президентът на Косово Вьоса Османи обяви понеделник за ден на национален траур в памет на загиналия косовски полицай.

В неделя Косово обвини Сърбия за стрелбата. Беград отхвърли обвинението, а президентът Александър Вучич каза, че косовската полиция е убила хора "без причина".

Сърбия и живеещите в Косово сърби не признават независимостта на някогашната сръбска област, обявена през 2008 г. Спорът е постоянен източник на напрежение между двете страни. В неделя Вучич подчерта, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, независимо на какъв натиск бъде подложена.

Въпреки че етническите албанци са 90% от населението в Косово, мнозинството от сърби в северната част на страната настояват от дълго време за създаването на Съюз на сръбските общини, договорен с посредничеството на ЕС през 2013 г.

Сблъсъкът между косовската полиция и нападателите беше осъден от международната общност.

Вижте също "Категоричен провал". Защо в Косово отново пламна насилие