"Да не ѝ забие нож в гърба". Как Ваня Григорова отне вниманието от Корнелия Нинова

Ваня Григорова - кандидат за кмет на София, издигната от БСП, "Левицата" и др., и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Колаж.

ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ“, "Възраждане" и БСП поискаха забрана на машините при гласуване, но това не им донесе повече избиратели. Те казаха, че машините могат да бъдат манипулирани, но видеозаснемането разкри, че измамите се вършат от хора. Как хартиената бюлетина изигра тези, които я поискаха?

Над 400 хил. недействителни бюлетини и неясен брой фалшифицирани. Това е равносметката от първия тур на местните избори в неделя. Данните са от анализ на Института за развитие на публична среда и камерите за видеонаблюдение.

Въпреки разпоредбите на Изборния кодекс на първия тур на местните избори можеше да се гласува само с хартия. Гласуването с машини беше премахнато 35 часа преди провеждането на изборите от Централната избирателна комисия. Решението беше взето след представянето на неясен документ от ДАНС, в който се правеха намеци за възможни манипулации.

В понеделник Върховният административен съд постанови, че на втория тур от местните избори трябва да има машини за гласуване, ако те са годни.

Свободна Европа покани представители на младежките организации на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да коментират заедно с политолог резултатите от изборите. Отзоваха се само от ПП-ДБ.

В Студио България на Свободна Европа Димитър Димитров от ПП-ДБ и политологът Калоян Велчев коментираха как невалидните бюлетини се превърнаха първа политическа сила.

Най-важното от интервюто

Калоян Велчев: "Има общини, в които броят на недействителните бюлетини ще са първа политическа сила. Те са толкова голям брой, че това променя изцяло политическото разположение на силите в самата община".

Димитър Димитров: "Все едно в последната минута на мача да премахнат системата VAR за видеонаблюдение и някой от треньорите на двата отбора да реши има ли гол или има засада. Това отвращава и отблъсква хората и обезсмисля демократичния избор$.

Калоян Велчев: "Корнелия Нинова беше изразител на тезата, че нейната партия се представя по-добре на хартиения вот, защото тогава излизат повече хора и просто масите волно изведнъж стават социалисти и започват да гласуват. Това нещо не се наблюдава, макар тя да обяви някакъв огромен успех на местните избори".

Димитър Димитров: "Ваня Григорова беше най-агресивния кандидат срещу ГЕРБ, срещу наследството, което тяхното 18-годишно управление остави в София. И сега на фона на този резултат, ако Бойко Борисов, гласно или негласно, подкрепи Ваня Григорова, той показва червен картон на всички хора от неговата организация, които са работили за София през всичките тези години".

Калоян Велчев: "Ваня Григорова измести прожекторите от Корнелия Нинова към себе си и ако се тества подкрепата към двете към момента, то резултатът няма да е в полза на Корнелия Нинова. Тя остана изолирана от тази голяма победа на левицата в София. Тя не изглежда част от нея. Тя изглежда принудена да я преглътне".

Димитър Димитров: "Ваня Григорова трябва да внимава Корнелия Нинова да не й забие нож в гърба".

Защо бяха махнати машините?

„Има общини, в които недействителните бюлетини ще са първа политическа сила. Те са толкова голям брой, че това променя изцяло политическото разположение на силите в самата община“, каза в Студио България на Свободна Европа политологът Калоян Велчев.

По думите му „един от плюсовете на хартиения вот, които ни се повтаряха, беше, че той води до по-висока избирателна активност. За съжаление не виждам подобни резултати да имаме откъм избирателна активност“. Според Велчев отмяната на машинното гласуване е „абсолютно непростимо“ и води до подриване на доверието в изборите, които са основен инструмент на демокрацията.

Your browser doesn’t support HTML5

За Боби, Цено и Мартин. Как се дописват бюлетини в секция в село Малорад, Врачанско

Корнелия Нинова беше изразител на тезата, че нейната партия се представя по-добре на хартиения вот, защото тогава излизат повече хора и просто масите волно изведнъж стават социалисти и започват да гласуват“, каза Велчев. Според него това нещо не се е случило. „Хартиената бюлетина не е довела до ръст на нито една партия, която защитава хартиената бюлетина. Напротив. Може би единствено ДПС може да се похвали със стабилизирани позиции“, каза Велчев.

Your browser doesn’t support HTML5

София, Варна, Бургас. Най-важното за резултатите от първия тур

Отношенията Григорова, Нинова, Борисов

Според Калоян Велчев представянето на Ваня Григорова (издигната от БСП и „Левицата“) в София не е изненада. „За мен по-голямата изненада е слабият резултат на ГЕРБ в София. Слаб е дори меко казано. Изненада ме слабата кандидатура, слабата кампания и слабият резултат“, каза Велчев.

Резултатите от първия тур на местните избори изпращат Григорова на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. Тя победи кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян, който остана на трето място. Велчев каза, че Хекимян не е успял да мобилизира гласоподаватели като надпартиен кандидат. „То се получи точно обратния ефект. Това беше най-слабата кандидатура, която ГЕРБ някога е издигала“, каза Велчев. Според него това е създало предпоставките за успешната кампания на Ваня Григорова. „Тя прави една кампания която не е за местни, а за национални избори. Това създава нов потенциал за лявото пространство“, каза Велчев.

Вижте също Да стане червена. Какво предлага за София Ваня Григорова от "БСП за България"

Според Димитър Димитров „Ваня Григорова трябва да внимава Корнелия Нинова да не й забие нож в гърба“. Калоян Велчев каза, че „Григорова измести прожекторите от Корнелия Нинова към себе си и ако се тества подкрепата към двете към момента, то резултатът няма да е в полза на Корнелия Нинова“. Според него Нинова е останала изолирана от победата на левицата в София. „Тя не изглежда част от нея. Тя изглежда принудена да я преглътне“, каза Велчев.

Според Димитров „Ваня Григорова беше най-агресивният кандидат срещу ГЕРБ“ по време на кампанията. „И сега, на фона на този резултат, ако Бойко Борисов гласно или негласно подкрепи Ваня Григорова, той показва червен картон на всички хора от неговата организация, които са работили за София през всичките тези години“.

Във вторник Борисов индиректно призова за подкрепа за Григорова на балотажа срещу Терзиев. Според Димитър Димитров по този начин Борисов „рискува много сериозно да подкопае основите на това правителство" и да изпрати България на предсрочни парламентарни избори, което би "би било негова политическа грешка“.

Правителството на ПП-ДБ управлява с подкрепата на ГЕРБ на базата „джентълменско споразумение“.

Your browser doesn’t support HTML5

"Двама регистрирани, които не са за мен". На избори в Драгойново