"Недопустимо". Как София определи влизането на руски бойни кораби в икономическата зона на Черно море

Представители на повече от 40 държави участваха в разговорите за мир Украйна, които се състояха в Джеда, Саудитска Арабия.

България определи като недопустимо навлизането на руски военни кораби в икономическата зона на черноморски държави. Това стана по време на среща в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, където се проведоха консултации за постигане на мир в Украйна.

Съобщението е на Министерството на външните работи. В Джеда е имало представител на България, чието име не се уточнява, но става ясно, че делегацията е била "на равнище съветници по национална сигурност и политически съветници".

Българският представител е определил като недопустимо и това, че Русия обявява райони в Черно море за опасни за корабоплаване. София казва, че това вреди на икономическите и финансовите интереси на страната.

Позицията на България идва седмици след като руското Министерство на отбраната обяви в Черно море т. нар. зона за предупреждение, в която се водят бойни действия.

През юли Руската федерация започна учения в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България. Москва изпрати нотификация за сроковете за това, които после бяха удължени. Началото на ученията съвпадна с обявяването на края на зърнената сделка - 17 юли.

Тези учения пречат на свободното корабоплаване и на експлоатацията на икономическата зона.

Хранителните доставки като оръжие

На форума в Джеда България е осъдила оттеглянето на Москва от споразумението за износ на зърно. В българската позиция се казва, че Русия “използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции”.

Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително на пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона, се казва още в съобщението на МВнР. Излизането на Русия от споразумението за зърното беше съпроводено и с атаки по украинските пристанищни градове - Николаев, Одеса и Рени.

Вижте също "Съществен риск". Как новото учение на Русия в Черно море засяга и България

Участниците в срещата в Джеда се обединиха около схващането, че пътят към мира в Украйна минава през възстановяване на спазването на Устава на ООН и международното право.

България препотвърди своята подкрепа за Украйна, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност.

Два пъти повече участници

България участва за първи път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда. Според съобщението на МВнР включването на България във форума е "признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започната от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна."

България "е готова да работи активно в рамките на формулата за мир", се казва още в позицията.

Срещата е продължение на предишните дискусии във формат Г-7, ЕС, Украйна и страни-партньори, проведени в Хирошима (19-21 май 2023 г.) и Копенхаген (24 юни 2023 г.).

Във форума в Джеда участваха делегации на 42-те държави. Техният брой е два пъти по-голям от предишната среща в Копенхаген. Основните разговори бяха водени при закрити врати.

Делегацията на Вашингтон беше водена от съветника на президента Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Освен Великобритания, Германия, Канада, Япония и още десетина държави - членки на ЕС, които очевидно са на страната на Киев, във форума участваха "неутралните" представители на "глобалния Юг". Става дума предимно за членовете на БРИКС - Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, както и на Аржентина, Египет, Мексико Турция и Чили.

Участието на Китай- суперпробив

Във форума участва и Ли Хуей, специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси и ръководител на китайската делегация за уреждане на руско-украинския конфликт.

Пекин, който остава най-важният съюзник на Москва, по-рано представи мирна инициатива, сходна по съдържание със саудитската идея. Те предвиждат спиране на огъня и последващи преговори, но не и излизане на руските войски от територията на Украйна, което е условие на Киев.

Според членове на западните делегации, позицията на Китай изглежда много по-конструктивна от преди, но самият Китай все още няма официално изявление по въпроса. По-рано Пекин беше отказал да участва в предишната среща от този вид в Дания.

Самият факт, че китайска делегация е дошла за разговорите в Джеда, може да показва известна промяна във възгледите на Пекин за това как може да приключи войната в Украйна, смятат анализаторите на някои западни издания.

И Рияд, и Киев много настояваха за присъствието на китайски представител в Джеда. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба определи посещението на представителя на Пекин в Саудитска Арабия като "супер пробив".

Само началото на процес

Говорителят на държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви преди срещата, че смисълът на тези разговори е да се продължи разговорът със страните от света за това как можем да постигнем справедлив мир в края на войната.

"За да има каквито и да било мирни преговори, Русия трябва да покаже, че е готова да започне мирни преговори, а тя не го е направила. Така че, от наша гледна точка, това все още е просто още един шанс за всички страни по света да чуят директно Украйна. Всичко това е само самото начало на процеса", каза Милър.

Вижте също Куче без зъби. Може ли Съветът за сигурност на ООН да излезе от задънена улица