Американски военни освободиха танкерa "Сентръл парк", на който има двама български моряци

Търговският танкер "Сентрал парк"

Kораб на Военноморските сили на Съединените щати се е отзовал на сигнал за бедствие от танкера "Сентрал парк" в Аденския залив, който беше превзет от въоръжени нападатели в неделя.

Танкерът, сред чиито моряци са двама български граждани, вече е в безопасност, съобщи Ройтерс, като цитира американски представители в неделя. Информацията е потвърдена и от компанията оператор на кораба.

Инцидентът идва след поредица подобни атаки на кораби в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и Хамас - организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други държави.

Свързаните с Иран йеменски хути казаха, че ще атакуват всички свързани с Израел кораби в Червено море в израз на подкрепа за палестинците в Газа. Миналата седмица те задържаха друг кораб, на борда на който също има българи.

Към момента не е ясно кои са нападателите на "Сентрал парк". В изявление в неделя американските военни казват че петима въоръжени нападатели са се опитали да избягат с бърза лодка. Те са са били преследвани от бойната фрегата "Мейсън" и в крайна сметка са се предали.

В изявлението се допълва, че от контролираните от хутите части на Йемен са били изстреляни балистични ракети към "Мейсън" и "Сентръл парк", но са паднали на около 10 морски мили от тях и не са причинили щети или наранявания.

Танкерът "Сентрал парк" с 22 души екипаж плава под лиbерийски флаг и е собственост на Clumvez Shipping Inc. Той е управляван от базираната в Лондон компания Zodiac Maritime Ltd на израелския милиардер Еял Офер.

Плавателният съд с турски капитан има екипаж от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани.

Международно признатото правителство в Йемен, което се намира близо до град Аден, обвини бунтовниците хуси за атаката в изявление, публикувано от държавната информационна агенция. Досега хутите не поеха отговорност нито за залавянето на кораба, нито за ракетната атака.

Британската агенция за морски търговски операции UKMTO каза в неделя, че знае за възможна атака в югозападната част на Аден и призова други кораби да проявяват предпазливост.

Членове на Хамас нахлуха в Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души. Оттогава Израел атакува Ивицата Газа, в резултат на което са загинали около 14 000 души, около 40% от които са деца, твърдят палестинските здравни власти.

Вижте също Превзет е още един кораб, свързан с Израел, на който има българи