Няма престъпление. Прекратено е делото срещу прокурор Константин Сулев, който обвини Петьо Еврото

Прокурор Константин Сулев

Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП) не е извършил престъпление, като е повдигнал обвинение на бившия следовател Петьо Петров - Еврото. Това стана ясно от определение на Софийския градски съд (СГС), с което във вторник беше прекратено делото срещу Сулев.

Преди година той повдигна задочно обвинение срещу Еврото за принуда и незаконни записи. Оттогава Петров е в неизвестност. Въпросното разследване започна в СРП в последните дни преди уволнението на бившия главен прокурор Иван Гешев. По него бяха събрани свидетелски показания за корупционни престъпления на настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов, градската прокурорка Илиана Кирилова и предшественицата ѝ Емилия Русинова.

Вижте също Прокурорска омерта. Защо разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени

След уволнението на Гешев, разследването на СРП беше прехвърлено в Софийската градска прокуратура (СГП) и частично прекратено. Обвиненията на Петьо Еврото, повдигнати от Сулев, отпаднаха като незаконни, а самият Сулев беше привлечен към наказателна отговорност за престъпление по служба.

Йордан Петров от СГП пое делото срещу Еврото и провери действията на своите колеги от СРП по него. В крайна сметка от негово постановление стана ясно, че прокуратурата преценява всички свидетелски показания, уличаващи Сарафов, Кирилова и Русинова, като недостоверни. Твърдението на СГП беше, че те са били дирижирани, така че да са в интерес на Гешев, който междувременно беше влязъл в открит конфликт със Сарафов.

Това беше записано и в обвинението, което Йордан Петров повдигна на доскорошния си близък колега от СРП Константин Сулев - че той е злоупотребил със служебните си задължения с цел да набави облага за Гешев.

Началото на делото срещу Сулев се забави заради поредица от самоотводи на съдии, които не пожелаха да го гледат. Повечето - заради служебното си познанство със Сарафов. В крайна сметка казусът се падна на съдия Аделина Иванова, която насрочи разпоредително заседание за 30 април.

Вижте също Когато редът изисква да те пази хищник. Как едно писмо на съдия Цариградска разкрива правосъдието

На него Софийският градски съд прие, че описаните в обвинителния акт действия на Сулев са несъставомерни и не представляват престъпление. Определението на СГС обаче не е окончателно и подлежи на протест от страна на прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС).

"Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение. Те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка", заяви във вторник съдия Иванова, цитирана от БТА.

Адвокатът на Сулев - Костадин Костадинов, разви сходни аргументи, отбелязвайки, че по случая изобщо няма извършено престъпление. Юристът припомни, че при осъществяване на служебните си задължения магистратите не носят отговорност за действията си и техните актове. Освен ако извършеното не е престъпление от общ характер, те имат функционален имунитет.

Наблюдаващият прокурор по делото Йордан Петров каза, че според него в случая не са допуснати съществени нарушения, които да налагат връщане на разследването обратно на държавното обвинение.

Вижте също Сарафов vs. Гешев. Как прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всеки