Прощална реч, нов кандидат и един протест. Как демократите откриха конгреса си

Democratic National Convention (DNC) in Chicago

Президентът на САЩ Джо Байдън затвърди издигането на Камала Харис за кандидат за президент на Демократическата партия на предстоящите избори през ноември.

Това стана в първия ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, който ще продължи до 22 август. Той се случва близо месец след като Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата, а Харис, която е настоящ вицепрезидент, събра достатъчно подкрепа, за да поеме кандидатурата.

Вижте също Коя е Камала Харис и какви са шансовете ѝ да победи Тръмп

81-годишният президент беше подложен на силен натиск да се оттегли след слабото си представяне на телевизионния дебат срещу кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп в края на юни. По-рано той мотивира отказа си да търси преизбиране с нуждата да предаде щафетата на следващото поколение.

Сред важните акценти в първия ден на конгреса на демократите бяха прощалната реч на Байдън, участието на бившата кандидатка за президент Хилъри Клинтън и изненадващата поява на Харис, която не беше част от програмата. Всичко това се проведе на фона на протест на хиляди пропалестински демонстранти в Чикаго.

Речта на Байдън

В речта си в понеделник Байдън защити политиките на своята администрация, включително тези, свързани с икономиката и международните отношения на САЩ.

Той се обърна към привържениците на Демократическата партия, на която служи от вече близо 50 години, като каза, че е дал "най-доброто от себе си" и даде знак, че е готов да отстъпи контрола над партията на вицепрезидента Харис.

Байдън определи Харис като "най-добрата надежда за запазване на американската демокрация" и критикува опонента ѝ, като противопостави биографията на бившата прокурорка с тази на Тръмп, който беше осъден по наказателно дело по-рано тази година.

Неочакваната поява на Харис

По-рано вечерта 59-годишната Харис се появи изненадващо на сцената и се зарече да победи Тръмп.

„Нека се борим за идеалите, които са ни скъпи, и нека винаги помним, че когато се борим, печелим“, каза тя.

Вижте също Кой е Тим Уолз, който иска да стане вицепрезидент на Камала Харис

Харис ще се яви на изборите с губернатора на Минесота Тим Уолз, когото избра за свой кандидат за вицепрезидент преди близо седмица. Ако спечели изборите, тя ще стане първата жена, която е чернокожа и южноазиатка, избрана за президент на САЩ.

В първите седмици след оттеглянето на Байдън Харис обърна социологическите проучвания в някои от ключовите щати, които се очаква да решат резултата от изборите, в полза на демократите. Допреди това Тръмп водеше пред Байдън в повечето от тях.

Речта на Хилъри Клинтън

Един от говорителите в първия ден и водещо лице на Демократическата партия беше Хилъри Клинтън. Тя е първата жена, която някога е била номинирана от голяма партия за президент на САЩ. През 2016 г. загуби от Тръмп. В понеделник тя изрази надежда, че Харис ще успее да направи това, което тя не е могла.

Клинтън фокусира речта си върху постиженията на историческите борби за правата на жените в САЩ и изброи други жени, които са проправили пътя за нея и Харис към Белия дом. Клинтън каза щъщо, че Харис има „характера, опита и визията да ни води напред“.

Фокус върху правото на аборт

Една от основните теми при откриването на конгреса беше правото на аборт. Това е и една от водещите теми в кампанията на Харис, след като през 2022 г. Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт. Това се случи с гласовете на шестима съдии, избрани от Републиканската партия, трима от които бяха назначени и избрани от Тръмп по време на мандата му.

Вижте също "Притиснати в ъгъла". Може ли дебатът за абортите да преобърне изборите в САЩ

Пред публиката говориха няколко жени от различни щати с тежки рестрикции на правата на аборт, включително при животозастрашаващи за майката обстоятелства.

Аманда Журавски, жена от Тексас, която е претърпяла животозастрашаващи усложнения по време на бременността си, но не е могла да направи аборт, призова гласоподавателите да „гласуват така, сякаш животът им зависи от това, защото той зависи“.

Протестите срещу войната в Газа

Откриването на конгреса се проведе на фона на протест на хиляди предимно мирни пропалестински демонстранти в Чикаго. Десетки протестиращи са пробили част от охранителната ограда, привличайки полицията за борба с безредиците на мястото.

„Демократите са тези, които са на власт“, каза един от протестиращите, цитиран от Ройтерс. „Това е тяхната война. Те са отговорни за нея, те са съучастници и те могат да я спрат“.

Световните агенции съобщават, че протестиращите са били по-малко от очакваното.

Демонстрантите осъдиха подкрепата на администрацията на Байдън за Израел във войната в Ивицата Газа, която започна през октомври. Тогава паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави, реализира насирана атака срещу Южен Израел, при кояято загинаха около 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници.

Отговорът на Израел доведе до хуманитарна криза и десетки хиляди жертви в Ивицата. Това предизвика международни критики срещу правителството на Израел и засили натиска срещу САЩ, които са ключов партньор на Тел Авив.

По време на речта си Байдън призна гнева на протестиращите и каза, че работи непрекъснато за постигане на примирие.

Откриването на конгреса се проведе при строги мерки за сигурност както заради предварително заявения протест, така и с оглед на сртелбата срещу Тръмп по време на предизборен митинг през юли.

В останалите дни на конгреса се очаква да изнесат речи бившият президент Барак Обама, съпругата му Мишел Обама, бившият президент Бил Клинтън, както и Харис, която ще приеме официално номинацията си в четвъртък.

Вижте също Може ли стрелбата срещу Тръмп да му помогне да спечели изборите за президент