Петър Матов, който подобри рекорда за най-бързо преминаване на Ком-Емине с колело

Петър Матов

Той не е професионален спортист. Карането на планинско колело за него е просто любимо хоби. Само преди два дни обаче той подобри рекорда за най-бързо преминаване с велосипед на маршрута Ком-Емине. Той е Петър Матов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Само 67 часа и 18 минути. Толкова му бяха достатъчни, за да измине с колелото си 590-те километра на легендарния маршрут Ком-Емине - или Стара планина по цялото ѝ протежение от границата със Сърбия чак до Черно море.

С това Петър Матов подобри досегашния рекорд за най-скоростно преминаване на трасето с велосипед с цели 2 часа и 46 минути.

"Внимавайте за какво мечтаете, защото мечтите се сбъдват", написа Матов след успешното завършване на маршрута.

Ком-Емине е част от международния туристически етап Е-3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Повечето туристи обикновено изминават българското трасе за около 10 дни с колело или за около 20 - пеша.

Матов обаче успява да го направи за по-малко от три денонощия. В интервю за Свободна Европа той разказва, че когато е стъпил на крайната точка - нос Емине, е изпитал огромно чувство на удовлетвореност. И то не просто защото е изпълнил целта си успешно, а защото се е забавлявал по пътя към нея.

"Бях много щастлив, че доказах, че едно такова нещо може не да се изстрада, а да се направи с кеф", казва Матов.

"Понеже на всякакви такива дълги преживявания, състезания, рекорди спортистите са на прага на силите си, в последните части направо си го избедстват, а при нас изобщо не беше така. Това ми беше идеята – да си го го направим по нашия си начин, да се изкефим."

Почивка на хижа Дерменка

Матов е на 34 години и е от Троян. Спортът не е негово професионално занимание - всъщност той работи в IT сектора и се занимава с поддръжка на бази данни.

Планинското колоездене за него започва "като бегло хоби", но с времето се превръща "в начин на живот". Наред с любителските състезания, в които участва, преди няколко години Матов минава за първи път Ком-Емине и още тогава си казва, че би се върнал, за да подобри времето си.

Постепенно се ражда и идеята за подобряване на националния рекорд. С приятели решават да кръстят начинанието "Проект КЕ70" - защото целта е Матов да слезе под 70 часа, колкото беше предишното най-добро време на Илко Илиев.

Още през ноември миналата година той започва сериозна подготовка, в която му помагат около 20 човека - с планиране, транспорт, има и шестима негови приятели, които се включват с пейсмейкинга и карат заедно с него, за да му помагат да поддържа добро темпо.

"Цялото преминаване беше разграфено в една таблица в Ексел - шест етапа по минути, точно какво трябва да се направи, кой къде ще се включи [с пейсмейкинга]. Това ни помогна много", разказва Матов.

"Всъщност самото преминаване беше доста лесно. Трудностите бяха преди преминаването", добавя той.

Времето, за което Матов изминава маршрута.

По думите му най-важното е било, че вече е разполагал с нужния опит, защото "Ком-Емине не е колоездене, ами е съотношението от много опит на различни терени". В някои части от маршрута карането е невъзможно, има дори и няколко кратки участъка по билото с метално въже, другаде е просто твърде стръмно и скалисто - там колоездачите спират и носят велосипедите си на гръб.

В крайна сметка сухата статистика показва, че е преминал 590 км със 17 500 метра положителна денивелация и 21 000 отрицателна. И всичко това за малко над 67 часа.

През цялото време, включително по време на дългите месеци подготовка Матов и приятелите му снимат своето приключение. По-късно тази година предстои кадрите им да бъдат събрани в кратък филм.

Премиерата му ще бъде в Троян и ще бъде с благотворителна цел.

Вижте също Халюцинации и никакъв сън. Джасмин Парис - първата жена, завършила маратона, който "никой не завършва"