Атанас Илков, Иван Кондов, Красимира Стоянова. Кои са новите министри на Главчев

Предложените съответно за министър на вътрешните работи Атанас Илков, за министър на външните работи Иван Кондов и за министър на транспорта Красимира Стоянова

Полицейски шеф, обвинен във връзки с Пеевски. Дипломат. Дългогодишна министерска служителка. Става дума съответно за Атанас Илков, Иван Кондов и Красимира Стоянова, които са трите нови предложения в служебния кабинет на Главчев. Какво знаем за тях?

Атанас Илков, Иван Кондов, Красимира Стоянова. Това са единствените нови имена в кабинета, предложен от служебния премиер Димитър Главчев в понеделник.

Те ще заемат постовете съответно на министър на вътрешните работи, министър на външните работи и министър на транспорта и съобщенията. Президентът Румен Радев каза, че ще подпише указите за назначаването им във вторник, и така още на същия ден предстои те да положат клетви.

Дотук се стигна, след като преди това Радев отхвърли друго предложение за кабинет, в което досегашният вътрешен министър Калин Стоянов запазваше поста си. Той беше обвинен в обвързаност със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция.

Вижте също Защо Калин Стоянов начело на МВР е проблем

В понеделник Радев похвали Главчев за това, че се е "вслушал в призивите на обществото" и е направил промяна в състава на служебния кабинет. От ПП-ДБ и "Възраждане" обаче казаха, че и новият вътрешен министър - Атанас Илков - е обвързан с Пеевски.

"Главчев отново реши да не излезе от сянката на Пеевски", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Какво знаем за Атанас Илков? Кой е той и откъде идват обвиненията за негови зависимости? И кои са другите двама нови министри в състава на кабинета "Главчев 2"? Ето отговорите.

Кой е Атанас Илков

Илков е предложението за нов служебен министър на вътрешните работи. Към момента той е директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Атанас Илков

Той е завършил право в Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ в Благоевград. В края на миналата година около университета избухна скандал за поставяне на оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Проверка на Министерството на образованието откри редица нарушения в учебното заведение.

Диплома по право от ЮЗУ има и Делян Пеевски, а бившият главен прокурор Иван Гешев и бившият министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ Младен Маринов са докторанти в университета.

Кариерата на Илков в МВР започва през 1987 г. като част от Криминална полиция към РДВР-Пазарджик. След това работи като началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в Дирекция „Национална служба полиция“, началник на отдел “Криминална полиция” към Главна дирекция „Криминална полиция“.

През 2016 г. Илков е назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при Областна дирекция на МВР – Пловдив, а през 2017 г. е назначен от тогавашния министър Валентин Радев (ГЕРБ) за директор на ОДМВР-Пловдив. Две години по-късно вътрешният министър по това време Младен Маринов (ГЕРБ) го назначава за директор на дирекцията на МВР в Кърджали.

От 2020 г. Илков ръководи Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък. След това е назначен първо за временен, а след това и за постоянен директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

  • Случаят „Лясковец“

Във възходящата поредица от постове в кариерата на Илков има и едно дисциплинарно уволнение. Причината за него е полицейска акция в Лясковец през 2014 г., която Илков ръководи лично.

В нея загина баретата Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени. Близките на Шарков осъдиха България в Страсбург заради отказа на МВР да разсекрети доклади за планирането на акцията.

Акцията беше критикувана заради лошата професионална организация. Тогава екип от антитерористичното звено на МВР е изпратен по сигнал за въоръжен мъж, който се е барикадирал в дома си.

  • Кариера през Пловдив

Впоследствие Илков е възстановен на работа от съда и е назначен в областната дирекция на МВР в Пловдив. В мандата на Румен Радев Пловдив е мястото, от което тръгват кариерите по висшите етажи на властта на много хора.

Вижте също С пагони, русофили, ако може да са от Пловдив. Какви хора назначава служебното правителство

От този регион са и двама от най-близките секретари на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Първият отговаря за правните въпроси и антикорупцията, а през 2017 г. беше вътрешен министър в първото служебно правителство на Радев. Вторият е секретар по вътрешна политика.

В четвъртото служебно правителство на Радев през 2022 г. цялото висше ръководство на МВР вече е от Пловдив. Именно тогава Илков е назначен за директор на Главна Дирекция "Национална полиция".

  • Връзките с Пеевски

„Борисов и Пеевски искат да направят Атанас Илков шеф на МВР“, написа в неделя съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По думите му Мария Габриел го е предлагала за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов.

"Тогава го отхвърлихме заради Лясковец и Пеевски, разбира се", написа Петков, без да уточнява какво конкретно има предвид.

„Според информацията, с която разполагаме, предложеният за министър на вътрешните работи е приближен до Пеевски“, написа в понеделник и зам.-предсезателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. По думите му „Главчев отново реши да не излезе от сянката на Пеевски“.

Впоследствие и Цончо Ганев от "Възраждане" каза пред БНР, че Илков е обвързан с Делян Пеевски от години и че "новото правителство е като старото, но е ново".

Вижте също Проверете пак. Кой е Делян Пеевски

Кой е Иван Кондов

В първото си служебно правителство Главчев заемаше едновременно постовете на премиер и на министър на външните работи. До това съвместяване се стигна, след като Радев се противопостави на назначаването на Даниел Митов от ГЕРБ, който е известен с прозападните си позиции.

Сега за нов външен министър Главчев назначи досегашния си заместник Иван Кондов.

Иван Кондов

Кондов има дълъг опит в това министерство. За кратко през 2023 г. той беше външен министър във второто служебно правителство на Гълъб Донев, назначено от Румен Радев. Остана на позицията само един месец - от май до юни, заради изтичането на мандата на кабинета.

По това време Радев все още избираше изцяло по собствена преценка кой да бъде служебен премиер и съответно можеше да влияе и на подбора на министри в служебните правителства. След това парламентът промени Конституцията и ограничи избора му.

Кондов започва работа във външното министерство като експерт в дирекция още през 1995 г., година след като завършва „Международни отношения“ в УНСС. От 2021 г. е постоянен секретар във външното министерство, след като през годините заема различни позиции в администрацията му.

От 2012 до 2016 г. работи и в администрацията на тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Докато Главчев беше външен министър, а Кондов негов заместник, България беше замесена в противоречие заради искането на Главчев страната да промени своя утвърдена позиция в ООН. Ставаше дума за гласуването на резолюция на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница по време на югославските войни през 90-те години на миналия век.

Вижте също Подаръкът, който Вучич не получи. Натискал ли е Главчев за промяна на позицията за Сребреница

България беше заявила, че ще подкрепи резолюцията, но в последния момент Главчев изпрати инструкции на българската представителка в ООН Лъчезара Стоева да гласува с „въздържал се“. Тя отказа да го направи. Впоследствие Главчев беше обвинен, че се е поддал на натиск от страна на сръбския президент Александър Вучич.

Коя е Красимира Стоянова

Красимира Стоянова е предложението на служебният премиер Димитър Главчев за нов министър на транспорта и съобщенията.

Красимира Стоянова (в средата) през 2018 г.

Тя ще заеме поста на досегашния транспортен министър Георги Гвоздейков, който първо беше министър в кабинета на Николай Денков, но остана и в служебното правителство на Главчев. Заради това негово решение той беше изключен от "Продължаваме промяната".

Сега Главчев каза, че единствената причина да го смени е, че не се е справил с "доста сериозните проблеми в БДЖ".

За Красимира Стоянова не е известно да има опит конкретно в областта на железопътния транспорт. Тя е юрист и до момента оглавяваше дирекция "Правна" в министерството. Това е дирекцията, която консултира министъра по правнонормативни въпроси, изготвя проекти на наредби и закони в областта на транспорта, дава становища по прилагането на законите.

Стоянова работи от повече от 20 години в това министерството, като е заемала и други позиции. Тя е била началник на политическите кабинети на петима редовни и служебни министри – на Николина Ангелкова от ГЕРБ, Ивайло Московски от ГЕРБ, служебния Христо Алексиев, Росен Желязков от ГЕРБ и Николай Събев от ПП-ДБ.

Вижте също Непоносима жега и миризма от тоалетна. Как се пътува с влака за София