Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Как станаха изненадващите обрати срещу ГЕРБ

Отляво надясно: новите кметове на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ), на Кюстендил Огнян Атанасов (Партия на зелените) и на Благоевград Методи Байкушев (ПП-ДБ)

Пазарджик, Кюстендил и Благоевград имат нови кметове, след като досегашните градоначалници, излъчени или подкрепени от ГЕРБ, които водеха на първия тур и в трите града, загубиха балотажите в неделя.

Петър Куленски ("Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ)) в Пазарджик, Огнян Атанасов (Партия на зелените) в Кюстендил и Методи Байкушев (ПП-ДБ) в Благоевград успяха да стопят преднината съответно на кандидата на ГЕРБ Тодор Попов, на подкрепения от ГЕРБ Петър Паунов и на издигнатия от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ Илко Стоянов, и да спечелят изборите. Това сочат официалните резултати на ЦИК при 100% преброени бюлетини.

На първия тур разликата между първите двама в Кюстендил и Благоевград беше близка. В Пазарджик обаче подкрепяният от ГЕРБ претендент водеше с комфортна преднина от над 23%.

Обратите идват, след като в неделя в страната се проведиха балотажи на местните избори. На тях един срещу друг се изправиха двамата кандидати за кметове, които на първия тур са получили най-високи резултати в съответните населени места, но с подкрепа по-ниска от 50% от гласовете.

Пазарджик

Новият кмет на Пазарджик е Петър Куленски от ПП-ДБ. Той печели 53,94% и така изпреварва с близо 10% опонента си Тодор Попов, подкрепен от ГЕРБ, за когото са гласували 43,95% от избирателите.

Резултатът от първия тур на 29 октомври беше 39,31% за Попов срещу 16,17% за Куленски.

Вижте също Петър Куленски от ПП-ДБ обяви победа в Пазарджик срещу Тодор Попов, борещ се за пети мандат

"Искам да поздравя всички жители на Пазарджик и на околните села, които пожелаха тази промяна. Аз поемам най-отговорен ангажимент тук пред тях, че ще бъда кмет на всички жители на община Пазарджик. Няма да деля хората", каза още в неделя вечерта Куленски.

Досегашният кмет Тодор Попов управляваше Пазарджик четири поредни мандата. При първите си три мандата той беше издигнат от инициативен комитет, а през 2019 и 2023 г. - от местна коалиция "Новото време".

Благоевград

Методи Байкушев от ПП-ДБ печели балотажа за кмет на Благоевград с 50,21% пред Илко Стоянов, който получава 47,24% подкрепа.

Данните показват, че той е успял да навакса изоставането от повече от 5 на сто спрямо първия тур. На него Байкушев получи 21,75% от гласовете, а Стоянов - 27,07%.

"Събудих се с ясното чувство за отговорност, че имаме много работа да свършим за Благоевград и голямото доверие, което ни е възложено, трябва да го оправдаем", каза Байкушев в понеделник.

"Хората поискаха промяна в модела на управление на Благоевград, доволни сме от резултата, разбира се", добави той.

Неговият опонент Илко Стоянов беше избран за кмет на Благоевград на частичните избори през 2021 г. като първия и засега единствен кмет на "Има такъв народ" в областен град. Сега той се кандидатира като независим, но беше подкрепен от ГЕРБ.

Вижте също Методи Байкушев от ПП-ДБ печели в Благоевград при 100% паралелно преброяване

Кюстендил

От своя страна издигнатият от Партията на зелените Огнян Атанасов печели с над двойна преднина балотажа в Кюстендил пред подкрепения от ГЕРБ Петър Паунов. Атанасов взима 68,63% от гласовете, а Паунов - 29,61%.

Това се случва, след като на първия тур Паунов водeше с 28,45%, а Атанасов получи по-малко подкрепа - 25,99 на сто.

"Надявам се пред Кюстендил да предстоят по-хубави дни. Ще надграждаме това, което е направено", каза пред БНР новият кмет.

Преди него опонента му Петър Паунов управляваше Кюстендил четири поредни мандата.

Общо в страната кандитатите на ГЕРБ печелят 14 областни областни града, а тези на БСП и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) съответно по 4. ДПС печели в един град, а в останалите 4 областни градове новите кметове са издиганти от инициативни комитети или по-малки формации.

Вижте също Кой къде печели местните избори