"Рекрутърът с американското знаме на врата". Кой е мъжът, задържан за опит за покушение срещу Тръмп

Райън Уесли Рут по време на протестно шествие в украинската столица Киев, 30 април 2022 г.

Комуникативен, екстровертен и свръхфокусиран да набира чужденци за украинската армия. Така доброволци описват един американец, който се появява в Киев след началото на руската инвазия през 2022 г. В неделя той беше арестуван за евентуален опит за убийство на Доналд Тръмп. Кой е Райън Уесли Рут?

В първите месеци след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна един американец можеше често да бъде забелязан на централните улици в Киев. Той спираше минувачи, заговаряше ги на английски, разменяше телефонни номера и опитваше да събира помощи в подкрепа на въоръжените сили на Украйна.

Някои доброволци, пристигнали в града, дори са гледали на него като на талисман на украинската армия, разказва Кристофър Луц, германец, който ръководи хуманитарната организация PHOENIX и няколко пъти се е срещал с въпросния мъж през 2022 г.

Става въпрос за 58-годишния Райън Уесли Рут, който на 15 септември беше задържан от полицията във Флорида, след като агенти на "Секрет сървис" са забелязали, че вероятно насочва пушка към кандидат-президента на републиканците Доналд Тръмп.

Вижте също Как новият опит за покушение срещу Тръмп може да повлияе на предизборната кампания в САЩ

Рут се опита да избяга, но впоследствие беше задържан, а у него бяха намерени карабина с мерник, подобна на "АК-47", две раници и камера GoPro, съобщи шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу пред репортери.

Въпреки че все още липсват доказателства, които да свързват предполагаемия опит на Рут да стреля по Тръмп с усилията му в подкрепа на украинската съпротива, арестът му изуми много хора, които са го срещали в Украйна.

"Рекрутърът с американското знаме на врата" - така го наричаха всички", казва Луц пред Радио Свободна Европа. "Изглеждаше като вълк единак. Нямаше колеги или приятели около себе си."

Думата "рекрутър" идва от английски език и в случая се използва в смисъла на човек, който набира доброволци за украинската армия. Някои от най-известните украински доброволчески бойни части обаче бързо се дистанцираха от Рут, публикувайки изявления, с които отричат всякаква връзка с него.

Как реагираха различни украински бойни части

"Рут никога не е служил в Международния легион на Главната дирекция за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна. Той няма връзка с подразделението", заявиха в Телеграм от легиона, съставен от чуждестранни доброволци.

През април 2022 г. Рут се появи на митинг в Киев в подкрепа на батальона "Азов" - противоречива военна част, известна с крайнодесните си членове, но уважавана от мнозина в Украйна заради бойните си успехи.

Именно бойци на "Азов" удържаха в продължение на месеци руската обсада на пристанищния град Мариупол. Накрая те се предадоха и бяха взети в плен от Русия, а техните семейства подеха публична кампания за освобождаването им.

На видеозапис от такъв протест в Киев на 30 април 2022 г., направен от Асошиейтед прес, Рут може да бъде забелязан със синя жилетка, американски флаг на гърба и плакат с надпис: "Не можем да толерираме корупцията и злото за още 50+ години. Край на Русия за нашите деца."

Мястото на инцидента в близост до Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, 16 септември 2024 г.

Рут се появява и на видео, публикувано през май месец същата година в акаунт в социалната мрежа Екс, управляван от роднини на бойци от "Азов".

"Бихме искали официално да заявим, че Райън Уесли Рут няма връзка с "Азов" и никога не е имал връзка с "Азов", се казва в позиция на батальона, качена в Екс на 16 септември.

"Мирната демонстрация, на която присъства, беше открита и всеки можеше да се присъедини. Той беше уловен случайно на видеото, заснето от протестиращите", казаха още от "Азов".

"Комуникативен, екстровертен и свръхфокусиран"

"Той изглеждаше много комуникативен, екстровертен и свръхфокусиран върху задачата си да вкара чужденци в украинската армия", казва още Луц пред Радио Свободна Европа в телефонен разговор, докато се намира в Германия.

Той си спомня, че веднъж е развеждал Рут с кола из Киев, за да помогне на американеца да търси подходящо място за фабрика за производство на дронове.

"Пътувахме заедно с войник. Беше с нисък ранг. Не помня името", добавя Луц, като уточнява, че с времето е станал по-сдържан в комуникацията си с Рут и накрая дори го е блокирал в социалните мрежи, тъй като американецът непрекъснато му е изпращал съобщения.

Райън Рут говори по време на свое интервю като участник в протестни шествие в Киев, 27 април 2022 г.

Упоритостта на Рут и публичното му присъствие в Киев привлякоха вниманието на някои журналисти, включително Нюзуиик. Румънското издание на списанието публикува кратко интервю с американеца.

"Този конфликт определено е черно-бял", казва в него Рут по повод войната на Русия срещу Украйна. И добавя: "Тук става въпрос за доброто срещу злото."

Данни за предишен арест през 2002

Преди руската инвазия в Украйна и пътуванията му до Киев Рут води живот, който би могъл да се опише като странстващ. Известно време той ремонтира покриви в Грийнсбъро, Северна Каролина. Рут не е служил в американската армия.

Според местни вестник "Грийнсбъро нюз енд рекърд" мъж със същото име и на същата възраст е бил арестуван от полицията през 2002 г., след като се е барикадирал в сграда с автоматично оръжие. Други публикации в американски медии посочват, че впоследствие Рут се мести в Хаваи.

Профилите на Рут в социалните мрежи Екс и Фейсбук бяха затворени на 16 септември. Архивираните публикации в тях обаче показват някои интересни позиции по отношение на американската политика и войната в Украйна.

Скрийншот от снимки на Райън Рут във Вашингтон и Киев, качени в профила му в LinkedIn.

В поредица от свои постове в Екс през 2023 г. Рут твърди, че набира афганистански войници, които са готови да служат в Тайван или Хаити.

В Линкдин профил на Райън Рут се казва, че той работи като самоосигуряващо се лице към хавайската компания Camp Box Honolulu.

Публикация от март 2023 г. в същия профил в Линкдин показва две снимки на Рут от Вашингтон и Киев без конкретни дати, придружени с коментар: "В окръг Колумбия и Киев, за да осигуря войници за военните усилия."

Асошиейтед прес допълва профила на Рут с факта, че той e пуснал в продажба в Амазон своя самостоятелна книга под заглавие "Войната в Украйна, която не може да бъде спечелена".

Your browser doesn’t support HTML5

Харис срещу Тръмп. За какво се скараха кандидатите за президент на САЩ