Къща за слон, самолет, градина. Какво е имало на мястото на Паметника на Съветската армия

Княжеската градина през 1954 г.

От овощна, през ботаническа до зоологическа и детска - как се е преобразувала Княжеската градина през годините?

Допреди Освобождението през 1878 г. мястото, на което по-късно е издигнат Паметникът на Съветската армия в София, все още представлява ливада, заблатявана от водите на „Градската вада“ (Крива река).

През 1882 г. по идея на княз Александър Батенберг градският градинар Карл Бец (1850-1925) създава на това място първата зеленчукова и овощна градина и построява павилиони за цветя. Десетина години по-късно пространството е оформено като ботаническа градина.

Княжеската градина в началото на 40-те години на миналия век

Скоро след това, по време на управлението на княз Фердинанд (1887 - 1918), Княжеската градина се облагородява и дооформя от швейцарски и австрийски специалисти, които обогатяват растителността и създават алеи и алпинеуми.

Кадър от сайта на Стара София на Княжеската градина. Годината е неизвестна. На снимката се виждат птици от зоопарка, който някога е бил разположен в градината.

Зоопаркът, създаден със средства на княза към края на XIX век, е допълнение към ботаническата градина, която е част от същия терен.

Мечки в стария зоопарк

В нея е имало най-различни животински видове, включително индийски слон, кафява и бяла мечка, фламинги, щраус, маймуни и други.

Един от индийските слонове, населявали парка през 30-те години.

През 20-те години на миналия век е построено и жилище за слон. Зоопаркът се намира в Княжеската градина до 80-те години, когато е преместен в южната част на Борисовата градина, където се намира и днес.

Жилище за слон в старата зоологическа градина в София, намирала се на мястото на днешната Княжеска градина

През 1936 г. по инициатива на цар Борис III на мястото е обособена „царска детска градина“ с лабиринт, басейн, летен и детски театър, с алпинеум и цветен кът с цветя от Мала Азия, Кавказ и няколко български планини.

Деца играят в локомотив, изложен в "Царската детска градина"

На кадри, събрани от платформата Стара София, се виждат множество атракциони за деца, включително самолети, локомотив, танк.

Кадър от сайта на Стара София на Княжеската градина по времето, когато се нарича "царската детска градина". Годината е неизвестна.

По-късно, когато е построен Паметникът на Съветската армия през 50-те години, името на мястото е променено на Градина на паметника на Съветската армия. Тогава входовете и разположението на алеите са напълно променени, за да бъдат съобразени с монумента.

София (24 август 1954) Строежът на Паметника на Съветската армия в София.

Той е построен от комунистическия режим с пропагандна цел близо 10 години след като СССР обявява война на България, като това е една от основните причини граждани и политици след края на социализма да искат премахването му от центъра на столицата. През декември 2023 г. официално започна демонтирането му.

Вижте също А точно с ъглошлайф ли? Отговори на въпросите, които си задавате за съветския паметник