Г-7 поиска Китай да окаже натиск върху Русия. Москва отговори, че Путин ще посети Пекин след месец

Руският президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин. Снимката е от 2019 г.

Групата на седемте (Г-7) поиска от Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на военните ѝ действия в Украйна, съобщи Ройтерс след среща на външните министри на блока във вторник.

Западните съюзници на Украйна многократно призовават Пекин да използва влиянието си върху Москва, за да убеди руското ръководство да сложи край на инвазията в украинска територия, но без успех.

Сега от групата на Г-7, която включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, призоваха Китай да настоява за незабавно, пълно и безусловно изтегляне на руските войски от Украйна.

Външните министри се срещнаха по време на Общото събрание на ООН и публикуваха съвместно изявление.

То обаче идва на фона на съобщения, че руският президент Владимир Путин ще пътува до Пекин през октомври за разговори с китайския си колега Си Дзинпин. Ако бъде осъществено, това пътуване ще бъде първото известно посещение на Путин в чужбина, откакто срещу него беше издадена заповед за арест заради депортирането на деца от Украйна.

Вижте също Путин и децата. Какво идва след заповедта за арест на руския президент

От Кремъл съобщиха във вторник, че това посещение ще бъде по покана на Си. Последно Путин посети Пекин през февруари 2022 г., дни преди инвазията, където той и Си обявиха партньорство „без ограничения“. Москва обаче казва, че това не означава военен съюз.

Призивът на страните от Г-7 идва и на фона четиридневно посещение на външния министър на Китай - Ван И, в Русия. Очаква се по време на пътуването двете страни да задълбочат политическите си отношения.

Търговията между Китай и Русия нарасна след инвазията, като Русия започна да продава на азиатските страни, включително Китай, по-големи количества от петрола, който вече не може да търгува със Запада заради санкциите, отбелязва Ройтерс.

Вижте също "Манталитетът на Студената война". Проваля ли се ЕС в опита да натисне Китай за Русия