"Патриархът на рок музиката". Стотици почитатели се сбогуваха с Кирил Маричков

Кадър от поклонението пред Кирил Маричков в София, 15 октомври 2024 г.

Стотици хора се събраха около църквата „Св. София“ в столицата във вторник, за да се сбогуват с музиканта и основател на група „Щурците“ Кирил Маричков.

Поклонението се проведе няколко дни след като Маричков почина при инцидент в петък вечерта, по време на подготовка за концерт на група „Фондацията“ във врачанското село Селановци. Музикантът падна от сцената преди концерта и почина в линейка на път към болницата.

Вижте също "Защото много лъжи щяха да се превърнат в истини". Кирил Маричков на прага на времето

В неделя стотици китаристи се събраха пред Националния дворец на културата (НДК) в София, за да изсвирят едновременно емблематичната песен на Маричков „Клетва“ в памет на музиканта.

Във вторник на обяд пред църквата „Св. София“ се изви дълга опашка от приятели и почитатели на Маричков в очакване да се сбогуват с него, видя репортер на Свободна Европа.

Дълга опашка от хора се изви пред църквата „Св. София“ за поклонението пред Кирил Маричков, 15 октомври 2024 г.

Много от присъстващите носеха цветя. Повечето чакаха на опашката в тишина, но някои говореха помежду си. Две жени се прегърнаха и едната каза на другата: „Всички тъжим днес. Цяла България“.

Сред хората на опашката беше Веселина. Тя е завършила музика и е част от църковен хор, но има силен интерес и към рок и метъл жанровете. Обича „Щурците“. Шегува се, че са написали песен за нея „Веселина“.

„За мен Кирил Маричков е голямо вдъхновение, смъртта му е голяма загуба“, каза Веселина пред Свободна Европа. „Той е патриархът на рок музиката. Чудя се кой ще е следващият“, добави тя.

Веселина

„Виждам, че има и по-млади хора, хора на всички възрасти, които го изпращат. Посланията му са достигнали до всички“, каза още Веселина.

Отстрани на опашката за поклонението стоеше един такъв млад човек Васил. Пред Свободна Европа той каза, че е дошъл да се сбогува с Маричков, защото намира „огромно вдъхновение в неговата личност“ и е искал да му отдаде почит за последно.

Кадър от поклонението пред Кирил Маричков, 15 октомври 2024 г.

„Кирил Маричков за мен означава един пример за изразяване на позиция. Той е една много светла личност, която остава жива в сърцата на много хора надявам се, за поколения напред“, добави Васил.

На поклонението на Кирил Маричков присъстваха още бившите премиери Иван Костов, Филип Димитров и Николай Денков, както и музикантите Васко Кръпката, Йордан Караджов, Стоян Михалев, Богдана Карадочева, Йорданка Христова. Присъстваха членовете на групата „Фондацията“, от която и Маричков беше част.

Богдана Карадочева (вдясно) на поклонението пред Кирил Маричков, 15 октомври 2024 г.

Маричков почина малко преди да навърши 80 години на 30 октомври. Той планираше голям концерт навръх юбилея си.

Музикалната му кариера започва през 60-те години на XX век с основаването на първата българска рок група „Бъндараците“. След разпадането ѝ няколко години по-късно Маричков и барабанистът Петър Цанков основават група „Щурците“.

Освен фронтмен, Маричков е и басист, певец и композитор на групата. В началото „Щурците“ издават предимно кавъри на известни песни, но впоследствие правят и авторска музика.

Кадър от поклонението пред Кирил Маричков, 15 октомври 2024 г.

Емблематични за групата са песни като „Среща“, „Рок в минало време“, „Вълшебен свят“, „Вкусът на времето“, „Хамлет“. Маричков е автор на музиката към филма „Вчера“, от който е част и песента „Клетва“.

След края на комунистическия режим и началото на демократичните промени в края на 80-те и началото на 90-те години Маричков активно участва в опозицията против бившата комунистическа партия заедно с хора като Йосиф Сърчаджиев, Блага Димитрова, Васко Кръпката.

Дони е един от музикантите, с които Маричков работеше в група „Фондацията“.

През 1990 г. е избран и за депутат от листата на Съюза на демократичните сили (СДС) в 7-ото Велико народно събрание.

По същото време е записана песента на „Щурците“ „Аз съм просто човек“, която става знакова за българския преход.

През последните години Маричков продължаваше да се занимава активно с музика като част от група „Фондацията“ заедно с Добрин Векилов – Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански.

Вижте също Кирил Маричков – щурецът, който заплени няколко поколения