Киргизстан блокира достъпа до приложението ТикТок

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров

Министерството на културата на Киргизстан издаде директива за блокиране на достъпа до приложението за споделяне на видео TикТок в страната. Тази информация провокира нови опасения, че управлението на президента Садир Джапаров възпрепятства свободата на словото и достъпа до информация.

Блокирането на най-популярната социална мрежа сред младежите беше предшествано от предупреждение на властите, че в приложението няма контрол върху съдържанието за деца.

“Трябва да се отбележи, че TикТок ангажира потребителите във виртуалното пространство с кратки клипове, но след гледането им тийнейджърите повтарят някои действия, които застрашават живота им”, се казва в позиция на културното министерство.

От платформата не отговориха веднага на обвиненията, но потвърдиха, че разполагат с предпазни механизми при съдържанието за подрастващи.

Достъпът до информация през социални мрежи и медии е гореща тема в Киргизстан предвид действията на правителството, които мнозина определят като възпрепятстване на свободата на словото.

По-рано през седмицата oт разследващият сайт Kloop Media Public Foundation разкри, че управляващите планират да спрат дейността на онлайн изданието. Сайтът разследва корупцията в Киргизстан и провежда обучения на журналисти от Централна Азия за проверка на факти и техники за разследване.

В сряда международната правозащитна организация Хюман райтс уоч призова властите да не прекратяват дейността на медията, посочвайки, че “продължава репресивна тенденция срещу свободата на изразяване в Киргизстан”. Ден по-рано подобен призив отправи и Комитетът за защита на журналистите.

Гражданското общество и независимата преса в Киргизстан са едни от най-силните в Централна Азия, въпреки че медийната среда е поставена под натиска на властите. В годишната класация за медийна свобода на “Репортери без граници” страната се смъкна с 50 места до 122-ро място от общо 180 държави.