"Ледения човек". Кими Райконен, който даде всичко от себе си във Формула 1

Кими Райконен

Известен е с прякора "Ледения човек". С над 20 победи и една световна титла, името му е неразделна част от историята на Формула 1. Кими Райконен навърши 45 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Кими Райконен е един от най-известните пилоти на Формула 1. Започва кариерата си през 2001 г. с отбора на Заубер. Пенсионира се две десетилетия по-късно в Алфа Ромео. Бил е част и от отборите на Макларън и Ферари.

"Избрах да се занимавам с автомобилни спортове, защото не ми се налага да ставам рано сутрин", казва той.

В четвъртък Райконен навърши 45 години. Днес той вече стои далеч от светлината на прожекторите. Зад гърба си има една световна титла във Формула 1, повече от 20 победи и много други успехи.

В автомобилните спортове е известен с прякора "Ледения човек". Получава го, защото е спокойна личност от Финландия и често се държи "студено" с други пилоти, членове на екипи и журналисти.

"Не съм тук, за да ме харесат хората. Тук съм, за да дам всичко от себе си", коментира Райконен.

Вижте също Шеметната кариера на Никола Цолов в скоростното шофиране на "Формула 4"

Роден е на 17 октомври 1979 г. в гр. Еспоо, Финландия. Започва да кара картинг на 10-годишна възраст.

През септември 2000 г. е привлечен като тестов пилот на Заубер. Още при втората си тренировка изпреварва с половин секунда времето на титулярния пилот Педро Диниз. След това ръководството на отбора иска да го вземе за постоянно.

Някои пилоти и влиятелни членове на Международната автомобилна федерация (ФИА) са против. Смятат, че Райконен няма достатъчно опит, за да се състезава във Формула 1.

Още следващия сезон обаче той става титулярен пилот на Заубер. Само година по-късно преминава в Макларън, който е един от най-успешните отбори в историята на автомобилния спорт.

Няколко сезона по-късно Райконен отива във Ферари. Заедно с този отбор взима световната титла през 2007 г. Карал е и за Макларън, но избира да завърши кариерата си в Алфа Ромео, защото базата на отбора е близо до тогавашния му дом в Швейцария.

Райконен често прекарва време с децата си. Казва, че синът му обича да кара картинг. Въпреки че има богат опит в автомобилните спортове, Райконен устоява на желанието си да тренира сина си.

"Нищо не му казвам. Просто го съветвам да внимава и да не прави глупости. Не разсъждавам дали се справя, или не. За мен важното е, че се наслаждава на нещо", казва Райконен.

Той добавя, че не мисли за това каква следа е оставил с участието си във Формула 1.

"Не искам да определям как да бъда запомнен. Не ми пука особено, защото успях да направя повечето неща, които исках. Каквото и да си спомнят хората, добро или лошо, споменът си остава спомен. За мен това е достатъчно", споделя бившият състезател.

Вижте също Михаел Шумахер. Емблемата на автомобилните спортове