Ким Чен Ун ще посети Русия по покана на Путин. Според САЩ това "би било огромна грешка"

Ким Чен Ун и Владимир Путин във Владивосток през 2019 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети Русия "в близките дни" по покана на президента Владимир Путин. Очаква се срещата на двамата да бъде във източния руски град Владивосток и на нея Путин да поиска още муниции и оръжие.

Русия изразходва огромни запаси от оръжия в продължаващата повече от 18 месеца война в Украйна.

Кремъл съобщи за предстоящото посещение в изявление на 11 септември. Преди това южнокорейската телевизия YTN съобщи, че Ким е отпътувал на борда на специален влак за Русия за среща на върха с Путин.

Това е знак за задълбочаващото се сътрудничество между двете страни и лидерите, които бяха изолирани в световен мащаб. Северна Корея е една от малкото страни, които открито подкрепят Русия след пълномащабното ѝ нахлуване в Украйна миналата година, а Путин обеща миналата седмица "да разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин, като обедини усилията си".

Вижте също Лидерът на Северна Корея призова властите по-усилено да се готвят за война

Срещата на върха между Ким и Путин вероятно ще се съсредоточи върху военното сътрудничество и евентуално върху сделка за доставка на оръжие, цитира Ройтерс американски и южнокорейски служители и анализатори.

Според САЩ преговорите за доставка на оръжия от Северна Корея за Русия "напредват активно" . Съединените щати заявиха, че би било "огромна грешка" Северна Корея да достави на Русия оръжия, които да използва в Украйна, и предупредиха, че Пхенян "ще плати цената".

След десетилетия на сложни взаимоотношения Русия и Северна Корея се сближиха след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Северна Корея многократно е обвинявала Съединените щати за войната в Украйна, твърдейки, че "хегемонистичната политика" на Запада оправдава руската офанзива в Украйна, за да се защити. Ким е посочил, че има интерес да изпрати строителни работници в тези райони, за да помогнат в усилията за възстановяване.

Русия - заедно с Китай - блокира усилията на ръководения от САЩ Съвет за сигурност на ООН за засилване на санкциите срещу Северна Корея заради засилващите се ракетни изпитания, като същевременно обвинява Вашингтон, че влошава напрежението с Пхенян, като разширява военните учения с Южна Корея и Япония.

От миналата година Съединените щати обвиняват Северна Корея, че предоставя на Русия оръжия, включително артилерийски снаряди, продадени на руската наемническа група "Вагнер". Както руски, така и севернокорейски официални лица отричат тези твърдения.

През юли руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон смята, че целта на посещението е била да се осигури оръжие, което да подпомогне спряната инвазия в Украйна.

Вижте също Хамам, фитнес и медицински кабинет. Бронираният влак на Путин за 7 млрд. рубли