Как Киев проби руската отбрана в малък, но важен район

Украинец управлява с дистанционно бронирана машина за разминиране. Кривий риг / Кривой рог, 15 септември 2023 г.

Украйна направи малък по територия, но сериозен по значение пробив на юг, към Крим. За това не се тръби в новините, не се коментира от политиците. Защо?

"Много хубаво не е на хубаво", казва една поговорка, но ако питате Украйна, тя сигурно би се изразила и по-черногледо - например с "малко хубаво също не е на хубаво". Ето откъде идва тази хипотеза: Украйна извърши малък, но важен пробив на юг, а историята си остана неразказана в големите медии. Все едно има негласен консенсус, че малката стъпка не бива да се "урочасва". Не е точно така, разбира се, но впечатлението е валидно.

За разминаването между украински успех и съобщения за него има повече от една причина, но основната си остава тази: след толкова упреци, че Киев напредва бавно в своята контраофанзива, експерти и медии не смеят да дават основания за завишени очаквания, че всеки момент нещата "ще се оправят" в полза на Украйна.

Информацията, която следва, е взета от руските военни експерти Юрий Фьодоров и Руслан Левиев (и двамата днес в изгнание), от украинските експерти Олег Жданов и Михаил Самус и от израелския военен експерт Давид Шарп, както и от американския Институт за военни изследвания и специализирания сайт Oryx. Оценката им за събитията е единодушна.

Какво стана миналата седмица

В петък, 22 септември, експерти успяха да проучат сателитни снимки, получени ден по-рано. Те показват, че украинските части се намират от другата страна на руските защитни укрепления. Тоест, че са пробили един тесен и не много дълбок коридор в руската отбрана, който на картинка прилича повече на джоб.

Информацията за това, че Украйна е извършила пробива, се появиха още в началото на миналата седмица в прокремълски телеграм канали, но експертите отказваха да се доверят на информацията, докато не видят и снимки. Съобщенията от украинска страна бяха пестеливи и не позволяваха да се направи еднозначен извод.

Пробивът позволява сравнително по-лесен напредък на Украйна на юг, например към град Токмак, който е важен железопътен възел. Оттам минава значителна част от снабдяването на руската армия.

Самият Токмак се охранява в плътен кръг от Русия, както показва и тази карта на американския Институт за военни изследвания.

Детайл от карта на бойните действия, 24.09.2023. Червената територия е завзета от Русия. В синьо - украинският коридор, образуван от пробива на руските позиции. Червените триъгълници са руски укрепления. Кръгът долу в средата показва как Русия брани жп възела в Токмак.

Защо е важно

Това е първият пробив на Украйна през една отбранителна линия, чийто строеж Русия започна още миналата есен. Дълга е стотици километри, но най-тежкият й участък е този, който препречва пътя към полуостров Крим, окупиран от Москва още през 2014 г.

Този най-тежък участък е с дължина над 100 км и се нарича "линия на Суровикин" - по името на руския генерал, който я е замислил.

Особеното в тази линия е, че тя не прилича на стандартните три линии на отбраната в една война, а ги комбинира в една "четворна", като всеки от пластовете представлява по-дълбоко и по-широко препятствие от обичайното, а около тях има висока концентрация на мини.

"Линията на Суровикин" представлява сбор от всичко това:

  • непрекъсната линия на противотанков окоп, дълбок около 4 м и широк около 6 м;
  • три реда бетонови пирамиди, известни като "драконови зъби", които спират придвижването на тежка бойна техника;
  • един или повече реда окопи, прокопани на зиг-заг;
  • няколко ивици бодлива тел;

Между всеки от тези елементи на руската отбрана има минни полета, които са с висока концентрация на мини, достигаща до 5 мини на квадратен метър.

"Линията на Суровикин" е широка около 5 км. Зад нея е руската армия, която открива огън при всеки опит за разминиране или проникване на окупираната от Русия територия.

Затова президентът Зеленски казва на няколко пъти, че всеки метър е отвоюван от Украйна с кръвта на много войници.

Вижте също По пет мини на квадратен метър. Как беше забавена украинската офанзива

Защо за пробива се говори малко или нищо

Ако съдим по големите западни медии и политици, Украйна е трябвало да направи този пробив още през юни, когато голяма част от чуждестранното въоръжение беше пристигнало, а климатичните условия изглеждаха идеални за контраофанзива.

Шефът на украинския генерален щаб Валерий Залужни и президентът Володимир Зеленски обясниха забавянето с неочаквано високата концентрация на мини - за да ги обезвредят, украинските сапьори трябва да стигнат до тях под противников огън и през неочаквано плътни препятствия.

Твърди се, че по своя мащаб "линията на Суровикин" няма аналог в историята. Преодоляването на всеки метър в нея експертите посочваха като успех, а това предизвика объркване сред медии и неправителствени организации, които още през август заговориха за "значителен тактически прогрес" на Украйна. В действителност ставаше дума не просто за малък напредък в метри, а за преодоляване на само едно или две препятствия в една разнообразна, плътна и необичайно широка отбранителна линия.

Когато пробивът беше доказан в петък и от сателитни снимки, ставаше дума за преминаване на всички руски съоръжения от украинската армия, пък макар и само в един коридор. Но видян на картата на бойните действия, този напредък изглеждаше по-скоро скромно.

По-обща карта на бойните действия, 25.09.2023. В черно долу е ограден Крим. С червено е оградена териториията, завзета от Русия след 24.02.2022. Почти невидимата синя точка на североизток от Мелитопол е украинският коридор, образуван от пробива на т. нар. "линия на Суровикин".

Изглежда скромно, но не е

"Това е много добра новина за Украйна", каза военният експерт Юрий Фьодоров. Тя позволява малко по-лесно придвижване към Крим, но първата стратегическа цел по този път е Токмак с железопътния възел.

Паралелно с това Украйна продължава обстрела на руски военни цели, както и опита да пробие "линията на Суровикин" на още поне две места, улесняващи пътя към Крим.

А боевете за Токмак, който Русия е оградила в обръч от укрепителни съоръжения, може да се окажат следващата интензивна битка в непредизвиканата война на Русия срещу Украйна. Градът се намира на около 20 км от днешните позиции на украинската армия.

Вижте също Путин и компания бяха осъдени в "Хага" от малко момиченце