"Катастрофална имплозия". Какво знаем за изчезването на подводницата "Титан", гмурнала се до "Титаник"

Снимка на изследователската подводница Титан, собственост на компанията OceanGate Expeditions.

Дълбоководната подводница "Титан" с петима души на борда, която се отправи на експедиция до вековните останки от кораба "Титаник", беше открита на парчета след "катастрофална имплозия", съобщи бреговата охрана на САЩ в четвъртък вечерта. Така беше сложен край на многонационалното петдневно издирване за плавателния съд, предаде Ройтерс.

Роботизирано превозно средство за гмуркане, изпратено от канадски кораб, е открило отломки от "Титан" в четвъртък сутринта на морското дъно на около 1600 фута (488 метра) от носа на "Титаник", на 2 и половина мили (4 км) под повърхността, в отдалечен ъгъл на Северния Атлантик, каза контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Маугер пред репортери.

"Титан", собственост на базираната в САЩ компания OceanGate Expeditions, беше в неизвестност, откакто загуби контакт с кораба си за поддръжка на повърхността в неделя сутринта. Това се случи около час и 45 минути след началото на планираното двучасово гмуркане до мястото на най-известното корабокрушение в света.

Пет големи фрагмента от "Титан" са били разположени в поле от отломки, останали след разпадането ѝ, сред които са били конусът на опашката на подводницата и две секции от корпуса под налягане, казаха служители на бреговата охрана. Не се споменава дали са забелязани човешки останки.

"Полето от отломки тук е в съответствие с катастрофална имплозия на превозното средство", каза Маугер, цитиран от Ройтерс.

Още преди пресконференцията на бреговата охрана OceanGate излезе с изявление, в което се казва, че няма оцелели сред петимата мъже на борда на "Титан", включително основателя и главен изпълнителен директор на компанията Стоктън Ръш, който пилотира "Титан".

Другите четирима бяха британският милиардер и изследовател Хамиш Хардинг, роденият в Пакистан бизнесмен Шахзада Дауд и неговият 19-годишен син Сюлеман, както и френският океанограф и известен експерт по "Титаник" Пол-Анри Наржоле, който е стигал до останките от кораба десетки пъти.

Колаж от снимки на пътниците на борда на "Титан" - Шахзада Дауд, Сюлеман Дауд, Пол-Анри Наржоле, Стоктън Ръш и Хамиш Хардинг (отляво надясно).

"Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха различен приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световните океани", заявиха от компанията. "Нашите сърца са с тези пет души и всеки член на техните семейства в това трагично време."

Екипи за търсене и помощен персонал от САЩ, Канада, Франция и Великобритания прекараха няколко дни в сканиране на хиляди квадратни мили от открито море със самолети и кораби в търсене на следи от "Титан".

Интензивното медийно отразяване в световен мащаб на издирването до голяма степен засенчи последиците от много по-голяма морска катастрофа, произтичаща от корабокрушението на мигрантски кораб край бреговете на Гърция миналата седмица, убивайки стотици хора, отбелязва Ройтерс.

В търсене на звуци от дълбините

Маугер каза още, че е твърде рано да се каже кога се е случила имплозията на борда на "Титан". Екипите за търсене разположиха сонарни буйове във водата в продължение на повече от три дни в района, без да открият силен шум, който би се генерирал, когато подводницата се е разпаднала, каза Маугер.

Военноморските сили (ВМС) на САЩ отделно признаха, че анализът на техните собствени акустични данни е открил "аномалия, съответстваща на имплозия или експлозия" близо до местоположението на подводницата, когато комуникацията с нея е била загубена.

"Въпреки че не е окончателна, тази информация беше незабавно споделена" с командирите на мисията за издирване, каза високопоставен служител на ВМС в изявление, цитирано първо от Wall Street Journal.

Цитирайки неназовани служители на отбраната на САЩ, изданието съобщи, че звукът е бил уловен от свръхсекретна система, предназначена да открива вражески подводници.

В интервю за Ройтерс в четвъртък режисьорът Джеймс Камерън, който режисира наградения с Оскар филм "Титаник" и сам се е осмелил да стигне до останките с подводница, каза, че когато е научил за акустичните открития, вече е знаел какво означават те.

"Изпратих имейли до всички, които познавам, и казах, че сме загубили някои приятели. Подводницата се е взривила. В момента е на дъното на парчета. Изпратих това в понеделник сутринта", разказа той.

Подводницата "Титан" на повърхността на океана.

Не е ясно дали ще бъдат открити човешки останки

Роботизираните кораби на морското дъно ще продължат да събират доказателства, каза Маугер, но не е ясно дали извличането на останките на жертвите ще бъде възможно предвид естеството на инцидента и екстремните условия на тези дълбочини.

Търсенето ставаше все по-отчаяно в четвъртък, когато 96-часовият запас от въздух на подводницата се очакваше да свърши.

Пътническият кораб "Титаник", който се удари в айсберг и потъна по време на първото си плаване през 1912 г. с повече от 1500 души на борда, се намира на около 900 мили (1450 км) източно от Кейп Код, Масачузетс, и 400 мили (640 км) южно от Св. Джон, Нюфаундленд.

Подводната експедиция до останките, която OceanGate ръководи от 2021 г., струва 250 000 долара на човек, според уебсайта на компанията.

Въпроси за безопасността на "Титан" бяха повдигнати още през 2018 г. по време на симпозиум на експерти от индустрията за подводни машини и по време на съдебно дело. заведено от бившия ръководител на морските операции на OceanGate, завършило по-късно същата година.

Обширното търсене на плавателния съд обхвана повече от 10 000 квадратни мили в океана. В четвъртък разполагането на две специализирани дълбоководни роботизирани превозни средства разшири търсенето по-навътре в океанските дълбини, където огромното налягане и тъмнината усложняваха мисията.

Съдбата на туристическата подводница привлече световното внимание отчасти поради митологията около "Титаник". "Непотопяемият" британски пътнически лайнер вдъхновява както нехудожествена, така и художествена литература в продължение на един век. Включително блокбъстъра от 1997 г. "Титаник", който възроди обществения интерес към историята, припомня Ройтерс.

Вижте също Надпревара с времето. Спасители издирват изчезнала подводница, тръгнала към останките на "Титаник"