Любомир Каримански влезе в управлението на БНБ от квотата на Радев

Любомир Каримански

Бившият депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански влиза в управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), предаде БНР.

През 2022 г. Каримански беше кандидат за управител на БНБ, но не беше избран за позицията. Сега е назначен в управителния съвет на банката от квотата на президента Румен Радев.

Новината за назначаването му идва няколко месеца след като БНБ гласува за отстраняването на един от подуправителите си - Андрей Гюров. Поводът беше установена несъвместимост от антикорупционната комисия. Гюров каза, че отстраняването му е незаконно.

Вижте също Защо фалират банки в България? Решението от Страсбург и ненаучените уроци

Гюров и Каримански бяха кандидати за позицията управител на БНБ по едно и също време, но Гюров също не беше избран.

Решението за назначаването на Каримански в управителния съвет на БНБ влиза в сила от началото на декември тази година. Бившият депутат ще замени Людмила Елкова, която също беше в БНБ от квотата на президента Радев.

Каримански беше депутат от партията на Слави Трифонов в 45-ото Народно събрание (НС). Той влезе и в 46-ото, и в 47-ото НС, като тогава беше председател на Комисията по бюджет и финанси.

През април 2022 г. Каримански беше номиниран за гуверньор на БНБ от ИТН. На гласуването в парламента обаче получи подкрепа само от депутатите от своята партия и от ДПС. От ГЕРБ бяха казали, че също ще го подкрепят, но впоследствие гласуваха с „въздържал се“.

Тогава управляваше коалиционно правителство на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ), ИТН и БСП с премиер съпредседателя на ПП Кирил Петков. Коалиционните партньори обаче също не подкрепиха Каримански, защото кандидатурата му не беше обсъдена с тях.

Затова от ПП издигнаха за управител на БНБ Андрей Гюров, което доведе до взаимни обвинения между ПП и ИТН. В крайна сметка Гюров се оттегли от надпреварата за поста.

Няколко месеца по-късно правителството на Петков беше свалено с вот на недоверие, който беше подкрепен и от ИТН.

На следващите избори ИТН не премина 4-процентовата бариера, за да влезе в Народното събрание. Веднага след вота Каримански беше назначен за съветник на тогавашната служебна министърка на финансите Росица Велкова.

През февруари 2023 г. той и Ива Митева, която също беше народен представител от партията на Трифонов, създадоха коалиция „Заедно“.

Вижте също Заплати, цени и евро. Как България планира да смени лева - обяснено