"В кръвта ми е." Йоана Георгиева и успехите ѝ в кану-каяка

Йоана Георгиева позира с двата си медала след Световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Аурондзо, Италия.

Възможно ли е да се спечелят два медала в едно състезание? Възможно е, ако състезанието е в няколко дисциплини по кану-каяк и ако си Йоана Георгиева. Целта ѝ са още медали и успехи за България и се хвърля с желание и воля за тях. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Във вторник 20-годишната Йоана Георгиева се върна в България с два медала от Световното първенство за младежи и девойки до 23 години в Италия.

Първият е златен - на 200 м едноместен каяк, а вторият - сребърен - в дисциплината 500 м едноместен каяк.

"Две хилядни (0,02 секунди - бел.ред.) ме лишиха от второто златно отличие. Това са два сантиметра, едно мигване, с просто око не може да се види. Видя се на фотофиниша. Но това още повече ме мотивира за новите успехи", каза тя пред Свободна Европа.

"Готова съм да се боря и да се трудя още повече, за да не се получават повече такива разочарования", добави тя.

Каза, че сребърният медал ѝ е по-ценен от златния, защото е в олимпийска дисциплина, а да участва в олимпиадата ѝ е голямата мечта.

С треньора си Цветан Иванов.

Следваща ѝ цел е Световното по кану-каяк за мъже и жени в Дуисбург, Германия в края на август. Почивка няма, вече започва подготовката за него.

На това състезание се раздават квотите за игрите в Париж през 2024 г., а Йоана Георгиева е решена да се класира за тях.

"Ще бъде трудно, защото ще участват страшно много състезатели, някои от които много по-възрастни и по-опитни от мен. Вярвам, че ще се справя", каза тя.

Но дори и да не спечели квота сега, тя вярва, че ще може да използва и още един шанс догодина - на Световната купа по кану-каяк, където има останали още две места за раздаване.

Тя все още се състезава във възрастовата група на девойките (до 23 г.), но от май тази година има опит и в състезание за жени - от Световната купа в Унгария. Второто ще ѝ е сега, през август, в Германия.

Йоана Георгиева е от Видин и тренира от малка, запалена от майка си и баба си - каякарки, както и от дядо си, който е бил кануист.

"В кръвта ми е", каза тя.

Йоана Георгиева няма свободно време. Целогодишно е на централизирана подготовка и всекидневни тренировки. Професионалният спорт я поглъща изцяло. Но тя това иска, това ѝ харесва.

"Моят живот е кану-каякът и съм се отдала изцяло на него", каза тя. "Знам, че имам още много какво да покажа. Готова съм да завоювам още много успехи за България", добави.

Вижте също "Доказах, че невъзможното е само дума". Теодор Цветков, който постави рекорд със 71 часа плуване