Републиканецът Майк Джонсън оглави Камарата на представителите на САЩ

Майк Джонсън

Камарата на представителите на САЩ избра за председател републиканеца Майк Джонсън в сряда, съобщи Ройтерс.

Новината идва близо три седмици след като за първи път в историята на САЩ Камарата остана без председател и не можеше да изпълнява основните си задължения. Това се случи след вот на недоверие, който завърши със свалянето на бившия председател - републиканеца Кевин Маккарти.

Джонсън е известен като организатор на неуспешния апел на 126 републиканци от Камарата на представителите към Върховния съд да отмени изборните резултати в САЩ през 2020 г., когато Доналд Тръмп загуби президентските избори. Джонсън е най-малко опитният председател на Камарата на представителите от десетилетия насам.

В писмо до колегите си Джонсън обеща да придвижи закъснялото законодателство за държавните разходи и да гарантира, че правителството на САЩ няма да спре работа, когато настоящото финансиране изтече на 17 ноември.

В речта си той каза, че ще даде приоритет на сигурността по границите и ще създаде двупартийна комисия, която да проучи начините за справяне с националния дълг от 33 трилиона долара. Също така изрази подкрепа за Израел във войната му с паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз.

Джонсън ще трябва да отговори на искането на президента Джо Байдън за разходи в размер на 106 млрд. долара за помощ за Израел и Украйна, както и за охрана на американските граници.

Републиканците от Камарата на представителите подкрепят финансирането на Израел и на американската граница, но са разделени по отношение на по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Крайнодесни политици поискаха Маккарти да бъде отстранен, след като постигна сделка с Белия дом за временно удължаване на срока на финансиране на правителството.

Тя беше необходима, за да се избегне блокирането на федералното правителство, т.нар. шътдаун. Проектът за бюджет, внесен от Маккарти, беше в разрез с искания на някои негови крайни съпартийци, но получи голяма покдрепа от страна и на Демократическата, и на Републиканската партия.

Камарата на представителите на САЩ е долната камара на Конгреса на САЩ. В нея всеки щат е представен пропорционално на населението си. Тя има както законодателна, така и отчасти изпълнителна власт.