Камала Харис номинира за свой вицепрезидент Тим Уолц, който нарече Тръмп "странен"

Колаж с губернатора на Минесота Тим Уолц и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

Вицепрезидентката на САЩ и претендентка за президентския пост на Демократическата партия Камала Харис номинира за свой заместник, ако бъде избрана на вота през есента, губернатора на Минесота Тим Уолц.

Това стана във вторник, малко след като Харис си осигури официалната номинация на демократите за кандидат-президент срещу избраника на републиканците Доналд Тръмп. Тя беше посочена от действащия държавен глава на САЩ Джо Байдън, който се отказа от надпреварата на 21 юли.

Вижте също Коя е Камала Харис и какви са шансовете ѝ да победи Тръмп

Харис се спря на Уолц, след като в последните дни проведе разговори с няколко души, които бяха сочени от американските медии като потенциални номинации за вицепрезидентския пост.

Освен Уолц, сред тях бяха още сенаторът от Аризона Марк Кели, губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, губернаторът на Кентъки Анди Бешер и министърът на транспорта Пийт Бътигиг.

Като част от проучването, екипът на Харис, ръководен от бившия главен прокурор на САЩ Ерик Холдър, ѝ е предоставил своеобразни досиета за всеки от кандидатите, включително с потенциалните им политически уязвимости, предаде Би Би Си. В финалния етап кръгът е бил стеснен само до Уолц и Шапиро.

Тим Уолц е бивш конгресмен и заема губернаторския пост в Минесота от 2018 г. Той натрупа популярност в последно време след определението си за Тръмп: "Той е просто странен, странен пич."

През 2020 г. Уолц трябваше да се справя с масовите протести в Минесота заради смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис. Тогава губернаторът разположи Националната гвардия, за да помогне за потушаването на бунтовете, избухнали по време на демонстрациите.

Самият Уолц е служил повече от 20 години в Националната гвардия на армията, преподавал е в гимназия и е работил като помощник-треньор по футбол.

Малко преди американските медии да съобщят за избора на Харис, тя си осигури и официално номинацията на Демократическата партия за президент на предстоящия през есента вот.

По време на няколкодневно гласуване на партийни делегати, Харис си осигури достатъчно подкрепа, за да стане първата цветнокожа жена, спечелила голяма партийна номинация. Това стана няколко седмици преди партията да се събере на национална конвенция в Чикаго.

Вижте също Може ли стрелбата срещу Тръмп да му помогне да спечели изборите за президент