"Всеки мюсюлманин иска да дойде в Мека". Как един поклонник измина пеш 4000 км

Това е пакистанският студент Усман Аршад в близост до Куета.

Неговото шестмесечното пътуване пеш до свещения град Мека преминава през Пакистан, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Това са около 4000 километра.

Роднините на Аршад се снимат с него, докато той тръгва от своя роден град Окра, Пакистан.

Хаджът е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани са длъжни да го изпълнят поне веднъж в живота си, ако са физически подготвени. Повечето поклонници пътуват със съвременни средства и все по-малко са хората, които избират да пътуват към Мека пеш като Аршад.

Аршад позира пред палатката си в пустинята на Белуджистан, Пакистан.

„Всеки мюсюлманин иска да дойде в Мека, в Божия дом и да посети джамията на пророка Мохамед поне веднъж в живота си. И аз имах същото желание, но моето беше да отида до тези две места пеш“, казва той.

Аршад в Пакистан: „Винаги съм обичал да ходя. Веднъж изминах 1270 километра пеш в Пакистан, което ми даде самоувереност, че мога да завърша това пътуване. Разбира се, имаше някои препятствия, като лошото време и мехурите по краката от ходене."

Аршад си прави селфи до своята палатка в изоставен дом в Шираз, Иран.

За поклонниците, които отиват на хадж, походът се възприема като демонстрация на всеотдайност, преданост и саможертва. Актът служи за напомняне за трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени пророкът Мохамед и неговите спътници.

След като е пропътувал от ОАЕ до Саудитска Арабия, Аршад позира пред палатката си с националния флаг на Пакистан.

„На няколко пъти бях по пусти пътища, където нямаше град или село, но това, което крепеше морала ми, за да продължа напред, бяха хората, които срещах, хората, които ме насърчаваха да завърша това пътуване безпроблемно“, казва пътешественикът.

Аршад на магистрала в Ал-Бата, Саудитска Арабия.

Поклонниците възприемат пътуването като време за размисъл, което да ги доближава до Бог и усещане за общност, което идва със събирането заедно на хора от различни етноси.

След отказвани визи, лошо време и липса на условия за спане през това шестмесечно пътуване, Аршад се снима усмихнат в центъра на Голямата джамия в Мека и позира пред Кааба.

Само с чадър и раница пакистанският студент Усман Аршад постигна мечтата си да отиде пеш до свещения град Мека в Саудитска Арабия, прекосявайки 4 държави. Така той извърши свещеното за мюсюлманите поклонение Хадж. Разказваме ви за неговото пътуване в началото на мюсюлманския празник Курбан байрам.