Не е само София. Къде другаде свалят съветските паметници

Последната част от централната и най-висока фигура на Паметника на Съветската армия в София беше демонтирана на 19 декември. Процесът по демонтирането на монумента започва още през 90-те, но реални действия в тази посока имаше едва през 2023 г.

Паметникът на Освободителите от Съветска Латвия и Рига от германските фашистки нашественици. 79-метровият обелиск и целият комплекс бяха демонтирани през август 2022 г. През ноември 2023 г. мястото беше променено и там сега има скейт парк и алеи.

Тълпа пред монумента на съветските войници в гробищен парк в столицата на Литва Вилнюс през май 2013 г. Статуите бяха премахнати през декември 2022 г., след като по-рано Съветът по правата на човека към ООН временно беше спрял процеса.

Статуя на командира в Червената армия Николай Щорс в центъра на Киев. Паметникът многократно беше вандализиран преди да бъде демонтиран на 9 декември 2023 г. На снимката от октомври 2021 г. се вижда подмененият преден десен крак на коня, който преди това беше отрязан от неизвестни извършители.

Монумент в югоизточното градче Брзег в Полша. Паметникът е в памет на "полско-съветското братство". Той беше демонтиран на 24 август 2022 г. На тази дата Украйна отбелязва Деня на независимостта си. Снимката е от 2017 г.

Съветски паметник на "Освободителите на Украйна" в Ужгород, Западна Украйна. Той се издигаше в близост до границата със Словакия. Паметникът беше демонтиран през ноември 2022 г.

Две централни фигури от съветския комплекс, посветен на прославата на повторното обединение на Украйна и Русия в центъра на Киев. Статуята изобразява руски и украински работници, обединени под емблемата на Съветския съюз. Статуята беше свалена през април 2022 г.  Месец по-късно комплексът, над който се издига и голяма метална арка, беше преименуван в Арка на свободата на украинския народ.

Съветски военен мемориал в Даугавпилс, Латвия. Десетки жители на града, в който живеят основно етнически руснаци, бяха задържани по време на протестите заради премахването на паметника през октомври 2022 г. Снимката е от 2013 г.

Съветски танк Т-34/85 в Нарва, Естония. Той се намира край границата с Русия и е поставен, за да отбележи превземането на Нарва, който тогава е държан от нацистките сили. През август 2022 г. танкът беше свален и преместен в местен музей. В отговор на демонтажа руските власти поставиха почти същия паметник в Иваногород, който се намира край границата с Естония. Снимката е от май 2022 г.

Статуя на съветския тестови пилот Валери Чкалов в Киев. Паметникът беше премахнат през февруари 2023 г.

Паметник на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин в Турку, Финландия. Бюстът е подарък за Турку от побратимения му Ленинград (днешен Санкт Петербург) от 1977 г. През април 2022 г. той беше премахнат и преместен на склад, но през октомври 2023 г. местен съд реши, че премахването му е било незаконно и така остави възможност Ленин да бъде върнат на предишното си място.
Снимката е от 2022 г.

Паметникът на Защитниците на Лиепая в Западна Литва. Статуята, наричана още "хвърляча на граната", показва работник, който се бие срещу нацистката инвазия през 1941 г. заедно със съветски моряк и парамедик. Монументът беще свален през октомври 2022 г. 
Снимката е от септември 2022 г.

Монумент на Освободителите на Резекне в Източна Латвия. Статуята на "Альоша" беше демонтирана през ноември 2022 г. Снимката е от 2011 г.

Паметник на съветския командир Николай Ватутин в центъра на Киев. Монументът беше отстранен през февруари 2023 г.

Последният образ на Ленин във Финландия беше отстранен през октомври 2022 г.
 

Русия започна атаката си срещу Украйна преди 22 месеца. Оттогава десетки съветски паметници в цяла Европа бяха демонтирани. На някои места това беше пряко свързано с инвазията, а другаде подобни действия се точат от десетилетие.