Джулиан Асанж сключи сделка със САЩ и излиза на свобода след години на съдебни борби

Съоснователят на Уикилийск Джулан Асанж малко преди да се качи на борда на самолет в Обединеното кралство.

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асанж напусна затвора си във Великобритния и вече е на свобода. Това стана възможно, след като той сключи сделка със съдебните власти в САЩ, съобщи Ройтерс.

През 2010 г. Уикилийск публикува хиляди секретни документи, до които се добра благодарение на анализаторка от американското разузнаване. Сред тях бяха над 250 хил. дипломатически грами и над 480 хил. военни доклада. Тогава събитието беше определено за най-големия теч на секретни документи в историята на САЩ.

Самият Асанж беше обвинен, че е работил в екип с анализаторката Челси Манинг, за да ѝ помогне да достъпи до системи със секретни данни за войните на САЩ в Афганистан и Ирак, както и документи за затворници във военния затвор Гуантанамо.

В крайна сметка Асанж получи дузина обвинения, свързани с нарушаването на Закона за шпионажа.

Вижте също Над 70 британски депутати поискаха екстрадирането на Асандж в Швеция

Каква сделка сключи Асанж

По данни на американската Пи Би Ес Асанж се е обявил за виновен за това, че е нарушил Закона за шпионажа и се очаква да се яви в съдебна зала в тихоокенската територия на САЩ – Северни Маринаски острови. Тази сделка ще реши всички съдебни казуси между него и Вашингтон.

В замяна той ще получи присъда за 62 месеца затвор, но няма да прекара нито един ден от тях затворен. Това е възможно, защото според сделката на Асанж ще му бъдат признати за излежани близо петте години, които прекара в британския затвор Белмарш. В този период той се бореше за това да предотврати екстрадицията си в Америка.

Според съдебните документи Министерството на правосъдието на САЩ очаква той да се завърне в Австралия.

Новината за освобождаването му беше посрещната с радост от поддръжници на Асанж в целия свят.

„Благодарим на всички, които стояха до нас, бориха се за нас и останаха посветени на битката за неговата свобода“, гласи публикация на страницата на Уикилийск в Екс.

Съдебните борби на Асанж започнаха през 2010 г., когато той беше арестуван във Великобритания с европейска заповед за арест, издадена от шведските власти. Тя беше свързана с обвинения за сексуално престъпление, които впоследствие бяха оттеглени. Тогава Асанж избяга в посолството на Еквадор в Лондон, където се укриваше до 2019 г.

Тогава той се озова в затвора по обвинения, че е нарушил условията по гаранцията за задържането си през 2010 г.

Той прекара 5 години в затвора Белмарш, в които се бореше срещу екстрадиция в САЩ.

Your browser doesn’t support HTML5

Кой е Джулиан Асандж?