Протести срещу Нетаняху. Хиляди израелци поискаха сделка за освобождаване на заложниците

Хора протестират срещу кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху в събота вечерта, 17 август. На плаката пише "Спрете войната".

Хиляди израелски граждани протестираха в събота вечерта с искания за прекратяване на огъня в Газа, постигане на сделка за освобождаване на заложниците, държани от Хамас, и оставка на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Хората обвиняват Нетаняху за липсата на успех в преговорите и настояват за предсрочни избори.

Протестът срещу кабинета на Нетаняху в събота, 17 август 2024 г. На един от плакатите пише "Сделка е единствената надежда".

От месеци израелското правителство и паравоенната групировка Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и ЕС, водят преговори с помощта на посредници за спиране на огъня. При атаката на Хамас през октомври миналата година бяха убити около 1200 души, а около 240 - взети за заложници.

При последвалата израелска офанзива бяха убити над 40 000 палестинци по данни на властите в Газа, а военните действия доведоха до хуманитарна катастрофа за местното население.

Междувременно Хамас освободи 105 от заложниците, като Израел казва, че други 111 все още са държани от групировката. Смята се, че една трета от тях са мъртви.

Вижте също Как да се ориентираме на картата: Израел, Газа, Западният бряг

В събота хиляди протестиращи в Тел Авив призоваха правителството на Израел да сключи споразумение с Хамас, така че и оставащите заложници да бъдат освободени.

„Нетаняху, подпиши сделка сега!“, каза по време на протеста Мор Шохам, чийто брат Тал Шохам е сред заложниците, държани в Газа.

Хиляди участваха в протести и в Йерусалим и Хайфа, пише изданието Таймс оф Израел.

Човек с маска на израелския премиер Бенямин Нетаняху е легнал до протестна инсталация от надгробни плочи и държи надпис "Моя грешка, прощавайте", Тел Авив, 17 август 2024 г.

Междувременно разговорите за постигане на примирие с участието на САЩ, Египет и Катар продължават.

В петък американският президент Джо Байдън каза, че е оптимист, че може да се постигне сделка, добавяйки, че "сме по-близо, отколкото когато и да било преди".

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху каза, че израелските преговарящи са изразили "предпазлив оптимизъм". От Хамас обаче посочиха в събота, че напредъкът в прекратяването на огъня в Газа е "илюзия".

В неделя предстои държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пристигне на посещение в Израел, където да разговаря с Нетаняху и други високопоставени лица.

Визитата му идва на фона на опасения от разрастване на конфликта, след като преди около две седмици в Техеран беше убит политическият лидер на Хамас Исмаил Хания. Иран обвини Израел и каза, че ще отмъсти за убийството му.

Вижте също Защо Иран бави обещаното си "отмъщение" срещу Израел