Масови протести и стачка на профсъюзи обхванаха Израел след смъртта на заложници в Газа

Хора протестират с призив за споразумение за незабавно освобождаване на заложниците, държани в ивицата Газа от групировката Хамас, Тел Авив, неделя, 1 септември 2024 г.

Масови протести обхванаха Израел в неделя след смъртта на шестима заложници в Ивицата Газа. По-късно стана ясно, че израелските профсъюзи свикват обща стачка в понеделник.

Новината идва на фона на неуспеха на правителството на Бенямин Нетаняху да постигне споразумение за прекратяване на огъня, което да осигури освобождаване на израелските заложници.

Снимка от дрон на протестиращи в Тел Авив, 1 септември 2024 г.

По оценки на израелските медии тълпи от 500 000 души са протестирали в Йерусалим, Тел Авив и други градове с искане министър-председателят Бенямин Нетаняху да предприеме действия, за да върне останалите 101 заложници. Според израелските власти около една трета от тях са загинали.

В Йерусалим протестиращите блокираха улици и демонстрираха пред резиденцията на премиера. Въздушни кадри показаха, че главната магистрала на Тел Авив е пълна с протестиращи, които държат знамена със снимки на убитите заложници.

Протестиращи издигат знамена и плакати по време на антиправителствен митинг, призоваващ за освобождаването на израелските заложници в Газа. Тел Авив, 1 септември 2024 г.

Кадри на израелската телевизия показаха как полицията насочва водни оръдия към демонстрантите, които са блокирали пътища. Местните медии съобщават за 29 ареста.

Лидерите на профсъюзите призоваха за еднодневна обща стачка в понеделник.

По-рано израелските военни съобщиха, че телата на шестимата намерени заложници са извадени от тунел в южния град Рафах и са били върнати в Израел. Съдебномедицинската експертиза установи, че те са били убити с няколко изстрела от близко разстояние“ преди 48-72 часа.

Тел Авив обвинява за убийствата паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави. Нетаняху, който е изправен пред все по-силен натиск да спре огъня, каза, че Израел няма да се успокои, докато не залови отговорните лица. „Който убива заложници - не иска сделка“, каза той.

Снимка от дрон на протестиращи, които палят огън на главния път за достъп до Тел Авив, 1 септември 2024 г.

Високопоставени представители на Хамас, обвиниха Израел за смъртните случаи, тъй като отказва да подпише споразумение за прекратяване на огъня.

Това се случи на фона на нова кампания на палестинската територия за ваксиниране срещу полиомиелит, както и на мащабна израелска атака в окупирания Западен бряг.

Нападението на Израел срещу Газа започна, след като Хамас и други бойци убиха около 1200 души и взеха около 250 заложници при мащабна атака срещу Израел на 7 октомври.

Израелските сили отговориха с пълномащабна офанзива, при която по данни на здравното министерство в Газа са загинали над 40 000 души. Разселените хора живеят в тежки условия, с недостатъчен подслон и гладна криза.

Вижте също Израел и Хизбула твърдят, че не искат война. Но могат ли да я избегнат