"Между отчаянието и надеждата". Заложниците на Хамас, които се прибраха у дома

Мааян Зин прегръща дъщерите си Ела Еляким и Дафна Еляким малко след пристигането им в Израел на 26 ноември.

Да прегръщаш отново дъщерите си, след като те са били освободени от плена на Хамас. Майката на Ела и Дафна описва това като радост, примесена с тъга. Радостта е за дъщерите ѝ, а тъгата - за всички заложници, които остават в Газа.

В ранните часове на 7 октомври Мааян Зин вижда снимка на двете си деца, публикувана в Телеграм. Те седят на матрак на непознато за семейството място. Зин знае, че те са в къщата на баща си, където са и неговата партньорка и нейният син.

По-късно става ясно, че 8-годишната Ела и 15-годишната Дафна са отвлечени от Хамас. Баща им, неговата партньорка и синът ѝ са убити. Месец след отвличането Зин се обръща към президента на САЩ Джо Байдън и към премиера на Израел Бенямин Нетаняху и моли или децата ѝ да бъдат освободени, или тя да бъде изпратена при тях.

Хамас е обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни.

На 7 октомври Хамас нападна Израел, уби над 1200 души и отвлече над 240 заложници. Израел започна война срещу екстремистката групировка в Ивицата Газа. Хамас твърди, че в израелските удари са загинали над 14 хиляди души.

По-късно Израел се договори за временно примирие и размяна на заложници срещу затворници на Хамас в пропорция 1 към 3. Докато това се случи, майката на Ела и Дафна написа в социалната мрежа Х: "Изпратете ме в Газа. Аз ще бъда заложник номер 243. Ако само можех да ги прегърна и да им кажа, че всичко ще бъде наред. Да ги прегърна и да им кажа, че мама е тук - независимо от всичко, мама е тук".

В неделя двете момичета бяха освободени, а майка им успя да ги прегърне.

"Това бяха 51 дни, в които живях между отчаянието и надеждата, между болката и оптимизма. Сега ни предстои период на възстановяване, който ще отнеме време", каза тя, цитирана от Ню Йорк Таймс.

Ела и Дафна са сред 39-те израелски заложници, които бяха освободени в събота и неделя като част от сделката, сключена между Хамас и Израел. С нея се постигнаха четири дни на примирие, по време на които трябваше да бъдат освободени 50 израелски заложници. За всеки един от тях Израел трябваше да освободи по трима палестински затворници.

До този момент паравоенната организация е освободила 39 израелски заложници, в замяна на които са освободени 117 палестински затворници. След отделни преговори с Хамас освободени са и един филипинец, 17 тайландски заложници и един руснак. Така общият брой на освободените от началото на примирието досега става 58.

Авихай Бродуч със съпругата си Хагар и децата им Ория Бродуч, 4 г., Ювал Бродуч, 8 г., и Офри Бродуч, 10 г., малко след като Хагар и децата им пристигат в Израел на 26 ноември.

Сред освободените в неделя е и Агар Бродуч, която е отвлечена заедно с трите си деца от дома им в кибуца Кфар Аза на 7 октомври. През това време бащата на децата и съпруг на Агар Бродуч е навън, за да защитава общността от Хамас, след което той успява да се спаси.

Заедно с тях е освободена и 4-годишната Авигейл Идан. На 7 октомври тя е заедно със семейството си в кибуца Кфар Аза. По време на нападението и двамата ѝ родители са убити. Брат ѝ и сестра ѝ успяват да се спасят.

В деня на нападението братът и сестрата на Авигейл виждат как майка им е застреляна. Техни роднини казват пред Ню Йорк Таймс, че след това те тръгват към баща си, който носи на ръце Авигейл. Междувременно той също бива застрелян. Те решават, че и двамата са мъртви и отиват да се скрият.

Авигейл обаче оцелява и отива при съседите си - семейство Бродуч, заедно с които по-късно е отвлечена.

"Усещането е като за сбъднато чудо", казва лелята на Авигейл в съобщение до Таймс. "Благословени сме, че можем да ѝ дадем много любов и грижи и да ѝ помогнем да изгради живота си отново", добавя тя.

Стопкадър от видеоклип, публикуван от Хамас, показва как членове на паравоенната организация придружава израелските заложници Шири Вайс и дъщеря ѝ Нога Вайс до автомобил на Червения кръст в Ивицата Газа на 26 ноември 2023 г.

"Те идват". Това е последното съобщение, което семейството на Нога Вайс получава от нея, моменти преди тя да бъде отвлечена.

Нога и семейството ѝ живеят в кибуца Беери. На 7 октомври членове на Хамас нападат къщата им. Докато тя се крие под леглото, майка ѝ е отвлечена. Това разказва братовчед ѝ Орен Рубинщайн, с който тя поддържа връзка в момента на атаката чрез семейния групов чат.

След това Нога бяга от горящата си къща и се опитва да се скрие в близките храсти, откъдето изпраща и последното си съобщение към чата. След това семейството ѝ успява да проследи местоположението ѝ на живо чрез WhatsApp, докато тя се придвижва към Газа.

Според The Times of Israel бащата на Нога е напуснал семейния дом рано в деня на нападението, за да се присъедини към отряда за спешна помощ. До момента той се смята за изчезнал.

Емили Хенд е в прегръдките на баща си Томас Хенд, след като е освободена от Хамас.

В нощта срещу нападението 9-годишната Емили Хенд е на парти с преспиване в кибуца Беери. Първата информация, която семейството ѝ получава за нея, е, че тя е била убита.

"Казаха ни, че е била убита, и ние бяхме в траур", казва сестра ѝ, цитирана от Ню Йорк Таймс. На 31 октомври обаче те получават информация, която им дава надежда - най-вероятно Емили Хенд е сред 240-те заложници на Хамас, държани в Газа.

Впоследствие информацията се потвърждава, а тя е част от първата група освободени заложници. Заедно с нея е пусната и Хила Ротем, която също е на партито с преспиване. Майка ѝ Рая Ротем обаче остава в плен.

"Щастливи сме да прегърнем отново Емили, но в същото време няма как да забравим за Рая Ротем и всички заложници, които все още не са се върнали. Ще продължим да правим всичко по силите си, за да ги върнем у дома", каза бащата на Емили - Томас Хенд след освобождаването ѝ.

Ади Шохам децата ѝ - Яхел Шохам и Наве Шохам, и Шошан Харан, след като те пристигнаха в Израел в събота.

В началото на октомври Шарон Авигдори и дъщеря ѝ Ноам са на гости в кибуца Беери, където живее братът на Шарон и цялото му семейство. Поводът е празненство по случай на еврейски празник. След нападението на Хамас Шарон и Ноам са взети за заложници, а братът на Шарон е убит.

В събота Шарон и Ноам бяха освободени. Те бяха посрещнати от своите съпруг и баща Хен и син и брат Омер, които ги чакаха в Рамат Ган. В уикенда, в който двете са отвлечени, Хен и Омер решават да останат у дома, което ги спасява.

Сред първата група освободени има още четирима роднини на Авигдори - нейната снаха Шошан Харан, дъщеря ѝ Ади Шохам и децата ѝ Навех и Яхел. Съпругът на Ади - Тал Шохам, продължава да е в плен на Хамас.

Стопкадър от видеоклип, публикуван от Хамас, показва как членове на паравоенната организация придружават 21-годишната Мая Регев.

Мая Регев е част от хората, отвлечени по време на музикалния фестивал Tribe of Nova. Там членовете на паравоенната организация убиват стотици хора. Мая е там с брат си Итай и когато нападението започва, тя се обажда на баща си. Той е последният човек, който я чува, преди тя да бъде освободена в събота като част от 13-те израелски заложници.

"Развълнувана съм и съм щастлива, че Мая вече е на път към нас. Въпреки това сърцето ми е раздвоено, защото синът ми, Итай, все още е в плен на Хамас в Газа", каза Мирит Регет, майката на Мая.

Смята се, че братът на Мая - Итай все още е в плен. На един от видеоклиповете на Хамас той е показан жив и с вързани ръце в задната част на пикап, пише Ню Йорк Таймс.

Вижте също Милионерите и милиардерите на Хамас. Откъде идват парите им