Щурмове, обиски, въздушни и наземни удари. Израел представи план за нов етап от войната в Ивицата Газа

Палестинци минават покрай сграда, разрушена при израелската бомбардировка на Ивицата Газа в град Газа в сряда, 3 януари 2024 г.

Израелското министерство на отбраната представи в четвъртък планове на на институцията за следващия етап от войната в Ивицата Газа, съобщи Ройтерс.

Те предвиждат по-целенасочен подход в северната част на анклава и продължаване на преследването на лидери на Хамас на юг.

Войната започна през октомври след след мащабна атака срещу Израел на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС. Израел отговори с пълномащабна инвазия, която първоначално беше съсредоточена в северната част на Ивицата Газа, а по-късно се разшири и на юг. Международната общност оказва все по-силен натиск върху Израел да премине към по-малко интензивни военни операции заради големия брой жертви.

"Ще преминем към нов боен подход в северната част на ивицата Газа, който отговаря на военните постижения на терен", се казва в изявлението на институцията. Операциите ще включват щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и акции на специалните части.

Израелските сили ще продължат с опитите си да ликвидират лидери на "Хамас" и да спасят израелски заложници в Южна Газа "толкова дълго, колкото се смята за необходимо". Сега там живее по-голямата част от 2,3-милионното население на обсадения анклав, като повечето хора са настанени в палатки и други временни подслони.

След войната Хамас повече няма да контролира Ивицата Газа според изявлението. "Жителите на Газа са палестинци и поради това ще управляват палестински органи, при условие че вече няма да има вражески действия или заплахи за държавата Израел", пише още в текста.

Израел ще си запази възможността да предприема действия, но в Ивицата Газа няма да има израелско цивилно присъствие, допълва канцеларията на военния министър Йоав Галант.

В началото на седмицата израелската армия съобщи, че изтегля хиляди свои военнослужещи от Ивицата с аргумента, че войната се отразява негативно на израелската икономика, тъй като пречи на резервистите да ходят на работа, да управляват бизнеса си или да се върнат към университетското си обучение.

Вижте също Израел срещу Хамас. Как беше запален фитилът