Израел вероятно е нарушавал законите на войната в Ивицата Газа, сочи доклад на ООН

Израелски военни автомобили в Ивицата Газа, 18 юни 2024 г.

Възможно е силите на Израел многократно да са нарушавали основни принципи на законите на войната при нападенията си в Ивицата Газа, предаде Ройтерс в сряда, като цитира доклад на Службата на ООН за правата на човека.

Новината идва няколко дни, след като Израел обяви всекидневни паузи на военните действия за доставки на хуманитарна помощ. В края на май израелските сили извършиха мащабна атака срещу град Рафах в Газа, която световни агенции определиха като "една от най-смъртоносните от началото на войната".

Войната в региона започна след нападение на палестинската групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която по данни на местните власти, контролирани от Хамас, до момента са убити над 37 хил. души. Групировката е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

Вижте също "Една от най-смъртоносните". Израелската атака, която предизвика световно възмущение

Докладът на ООН оценява 6 израелски атаки в Ивицата Газа, довели до голям брой жертви и разрушена гражданска инфраструктура. В него се посочва, че е възможно израелските военни да не са правили разлика между цивилни и бойци и "може би системно са нарушавали принципите на разграничаване, пропорционалност и предпазни мерки при нападение".

"Изискването за избор на средства и методи на водене на война, които избягват или поне свеждат до минимум щетите за цивилното население, изглежда е било постоянно нарушавано при израелската бомбардировъчна кампания", каза върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк в сряда.

Постоянното представителство на Тел Авив в световната организация определи анализа като "фактически, правно и методологически погрешен". Израелската дипломатическа мисия каза, че службата на ООН разполага "с частична фактическа картина" и всеки опит да достигне до правни заключения е "изначално погрешен".

Описаните в доклада нападения са от периода между 7 октомври и 2 декември 2023 г. Службата на ООН за правата на човека е оценявала видовете оръжия, средствата и методите, използвани при тези атаки.

"Сметнахме, че е важно този доклад да бъде публикуван сега, особено защото някои от тези нападения са отпреди около осем месеца, а все още не сме видели надеждни и прозрачни разследвания", каза говорителката на службата Равина Шамдасани.

Тя добави, че ООН призовава израелските власти да предприемат стъпки, които да гарантират провеждането на прозрачни разследвания на извършените нападения. Израел твърди, че атакува Ивицата Газа заради легитимни цели на Хамас.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Ще бъдат ли арестувани лидерите на Хамас и на Израел