Над 20 души загинаха след удар на Израел в Ливан. Нетаняху няма да спре атаките срещу Хизбула

Последиците от атаката на Израел срещу град Айту в Северен Ливан.

Най-малко 21 души са загинали, след като жилищна сграда в Северен Ливан беше поразена от от израелски въздушен удар. Това съобщи Ливанския Червен кръст, цитиран от Асошиейтед прес.

Новината идва, след като в началото на октомври Израел започна сухопътна офанзива в Ливан, която доведе до разселването на над 1,2 млн. души. По-рано израелската армия нанесе и множество въздушни удари в Ливан, при които загинаха повече от 1000 души. Бяха убити висши командири на Хизбула, включително лидерът на групировката Хасан Насрала.

Вижте също "Спим тук, на плажа, без нищо". Къде хората в Ливан намират убежище от израелските атаки

САЩ определят Хизбула като терористична организация, а ЕС включва само въоръженото ѝ крило в черния си списък, но не и политическото.

Израелският удар в понеделник е поразил жилищна сграда в селището Айту, което се намира в християнската част на Северен Ливан. Асошийетед прес коментира, че поразеното населено място се намира далеч от зоните на влияние на Хизбула, която контролира южната част на страната.

Ударът дойде, след като в неделя Хизбула извърши атака с дронове срещу военна база в Северен Израел, при която загинаха четирима войници, а други седем бяха тежко ранени.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че ударите срещу Хизбула и нападенията на територията на Ливан ще продължат. Думите му дойдоха въпреки призива на ООН за прекратяването на огъня в Ливан и Ивицата Газа.

„Нека бъда ясен: ние ще продължим да нанасяме безмилостни удари по Хизбула във всички части на Ливан, включително в Бейрут“, каза Нетаняху по време на посещение на военна база.

Нетаняху за пореден поиска и пълното изтегляне на мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан. През уикенда танкове на израелската армия разрушиха входа на базата на силите на ООН и престояха около час в нея. Нетаняху отхвърли твърденията, че част от „сините каски“ са били ранени вследствие на „инцидента“.

Ръководителят на мисията на ООН в Южен Ливан Жан-Пиер Лакроа отхвърли призива на Нетаняху и каза, че „сините каски“ няма да се изтеглят от нито една от позициите си в Ливан.

Ситуацията в Близкия Изток се влоши преди година. Тогава паравоенната групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС, нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Израел отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 42 хил. души, предимно цивилни.

Хамас, Хизбула, както йеменските хути, с които Израел също си размени удари, са финансирани и подпомагани от Иран.

Вижте също Как атаката на Хамас срещу Израел уязви Иран