Израел удари град Триполи в Северен Ливан. Лидер на Хамас е убит

Мястото, поразено от израелски удар, при който е убит Саид Атала, лидер на въоръженото крило на Хамас, в северния град Триполи, Ливан, 5 октомври 2024 г.

В събота сутринта израелските военни нанесоха първия си удар по град Триполи в Северен Ливан, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от израелската служба за сигурност.

Според източника при удара е убит член на радикалната палестинска групировка Хамас. Тя е обявена за терористична от Съединените щати и Европейският съюз. Неговата съпруга и двете му деца също са били убити.

Според телевизия "Ал Джазира" убитият е Саид Атала - един от лидерите на Хамас. Ударът е нанесен по дома му в палестинския бежански лагер Бедави.

Израел не коментира удара по Триполи.

Вижте също Хизбула, Израел, Иран. Кой срещу кого и защо воюва

Новината идва на фона на и нова серия израелски масирани въздушни удари в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Миналата седмица Израел започна сухопътна офанзива в Ливан.

В седмиците преди това израелската армия нанасяше продължителни въздушни удари по цели на шиитската групировка Хизбула, които убиха по-голямата част от нейното ръководство, включително лидера ѝ Хасан Насрала.

Хизбула е военна групировка и политическа партия, която контролира голямата част от Южен Ливан. САЩ я смятат за терористична организация, а Европейският съюз (ЕС) поставя в черния си списък само военното, но не и политическото ѝ крило.

В събота сутринта в южните предградия на Бейрут също са чути експлозии. Израелските отбранителни сили казаха, че членове на проиранската групировка Хизбула са били мишена на ударите през нощта. Предполага се, че те са били в команден център в джамия, намираща се в близост до болницата "Салах Гандур" в Южен Ливан.

Ливанските власти твърдят, че през изминалата година в страната са убити повече от 2000 души, повечето от които през последните две седмици. Повече от 1,2 млн. ливанци са разселени от домовете си. По данни на ООН повечето лагери за разселени хора в страната са пълни.

Взаимните нападения на Израел и Хизбула по границата с Ливан зачестиха след началото на войната в Ивицата Газа. Тя започна през октомври 2023 г., след като Хамас нападна Израел, уби хора и взе заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа.

Вижте също "Нито за миг не си представях". Тя избяга в България от страната, където воюват Израел и Хизбула