Войната в числа. Какво стана в Газа, откакто Израел започна да отговаря на атаката на Хамас

Измина година от деня, в който Израел беше нападнат на своя територия и в отговор атакува извършителя. И двете събития нямат прецедент в историята на страната и на Ивицата Газа.

На 7 октомври 2023 г. ислямисти от Хамас навлязоха в Израел от Ивицата Газа и за часове убиха около 1200 души, част от които по особено мъчителен начин. Други 250 бяха отвлечени.

Хамас е организация, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). Тя контролира теориторията на Ивицата Газа.

В отговор на това нападение Израел нахлу в Ивицата Газа с обявеното намерение да унищожи Хамас. Така започна войната, довела до хиляди цивилни жертви и огромни разрушения на инфраструктурата в анклава, който е един от най-гъсто населените райони в света.

Вижте също Хизбула, Израел, Иран. Кой срещу кого и защо воюва

Смъртните случаи

По данни на управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването в Газа, от 7 октомври 2023 г. до октомври 2024 г. са загинали над 41 000 палестинци.

Смята се, че повечето от тях са цивилни граждани. Значителна част от тях са деца, които представляват почти половината от двумилионното население на Газа.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза през април, че „на всеки 10 минути в Газа се убива или ранява дете“. Според него децата „плащат непропорционално висока цена в тази война“.

Смята се, че броят на жертвите е още по-голям. По данни на ООН над 10 000 души все още се смятат за погребани под развалините на жилищни сгради в Газа.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в окупирания Западен бряг са загинали над 700 палестинци, включително над 150 деца.

Израелските сили са обвинени в незаконно използване на смъртоносна сила при смъртоносни стрелби срещу палестинци, включително умишлено екзекутиране на палестинци, които не представляват очевидна заплаха за сигурността.

Израел съобщи, че при нападението на Хамас на 7 октомври са били убити 1139 души, включително 685 израелски цивилни и 71 чужденци.

Израел съобщи, че 346 негови войници са били убити при сухопътната инвазия в Газа, която беше предшествана от серия бомбрдировки.

Израел също така смята, че в Газа са убити 17 000 бойци на Хамас. Хамас отхвърли тази оценка.

По време на многостранната си атака на 7 октомври 2023 г. Хамас взе 251 израелци за заложници. Почти половината от тях са освободени, като някои са спасени, а други са освободени от Хамас. Смята се, че малко над 100 от заложниците все още се намират в Газа, а останалите са мъртви. Някои от тях са били убити по невнимание при израелски удари.

Унищожаване на инфраструктурата

По данни на ООН Израел е разрушил над половината от всички постройки в Ивицата Газа. Други 360 000 жилищни сгради са били повредени.

Спътникови снимки показват, че от началото на конфликта са разрушени най-малко 53 училища, съобщи ООН.

Израел твърди, че нанася удари по терористична инфраструктура и сгради в Газа, и обвини Хамас, че използва цивилни граждани като жив щит.

Ранени след военни удари

По данни на Световната здравна организация (СЗО) при наземните и въздушните атаки на Израел срещу Газа са ранени над 95 000 палестинци.

Най-малко една четвърт от тях са с наранявания, които променят живота им, като много от тях се нуждаят от ампутация и сериозна рехабилитация, твърди СЗО.

Убити журналисти и хуманитарни работници

Най-малко 116 журналисти и медийни работници са били убити в Газа, съобщи Комитетът за защита на журналистите.

Най-малко петима репортери са станали директна мишена на израелските сили в случаи, които базираната в Ню Йорк организация за наблюдение на медиите класифицира като убийства.

Това превръща войната на Израел в Газа в най-смъртоносния конфликт за журналисти.

Сред хуманитарните работници също има убити по време на работа на терен. По данни на ООН повече от 250 хуманитарни работници са загубили живота си по време на конфликта.

Хуманитарна криза в Газа

Почти цялото население на ивицата Газа е изправено пред гладна смърт поради остър недостиг на храна, според класификация на фазите на продоволствената сигурност.

Израел използва глада на палестински цивилни граждани като оръжие за водене на война в ивицата Газа, което е военно престъпление. Това съобщи през декември 2023 г. Хюман Райтс Уоч.

Вътрешно разселени палестинци

По оценки на ООН до края на 2023 г. над 85% от жителите на Газа, или над 1,9 млн. души, са били вътрешно разселени в анклава.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула