Израел нанесе един от най-масираните удари по Бейрут. Започна нова операция в Ивицата Газа

Щетите, причинени от израелски удар в квартал в южните предградия на Бейрут, 6 октомври 2024 г.

Израелските военновъздушни сили нанесоха масирани последователни въздушни удари по южно предградие на ливанската столица Бейрут в неделя. Там те целят унищожение на обекти на Хизбула. В същото време Израел съобщи, че започва нова операция срещу Хамас в Ивицата Газа.

Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан. Хамас е палестинска паравоенна групировка, обявена за терористична от Съединените щати и Европейския съюз. САЩ смятат и Хизбула за терористична организация, а ЕС - само военното ѝ крило.

Вижте също Хизбула, Израел, Иран. Кой срещу кого и защо воюва

Новината идва на фона на масирани въздушни удари на Израел в южните предградия на Бейрут, след като миналата седмица започна сухопътна офанзива в Ливан.

В седмиците преди това израелската армия нанасяше продължителни въздушни удари по цели на шиитската групировка Хизбула, които убиха по-голямата част от нейното ръководство, включително лидера ѝ Хасан Насрала, както и вероятно неговия наследник Хашем Сафидийн.

Израел обмисля и варианти за отговор на неотдавнашното иранско ракетно нападение срещу територията ѝ.

Хизбула подкрепя Хамас във войната ѝ с Израел, а Иран подкрепя и двете групировки.

Нападението над Бейрут

В неделя израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши Иран, че може да заприлича на Бейрут или Газа, ако се опита да навреди повече на Израел.

"Който си мисли, че един обикновен опит да ни навреди ще ни възпре да предприемем действия, трябва да погледне [операциите на Израел] в Газа и Бейрут", каза той.

За нападението в Бейрут Израел каза, че извършва серия от "целенасочени удари" по "складове за оръжие" и инфраструктурни обекти, които принадлежат на Хизбула.

В неделя национална информационна агенция на Ливан съобщи, че крепостта на Хизбула е засегната от повече от 30 въздушни удара. Ударени са също бензиностанция и склад за медицински материали.

Видеоматериали показват огромни пламъци и димни кълба в нощното небе, докато жителите бягат панически от домовете си, а на заден план отекват експлозии.

Tова е най-голямото нападение от началото на израелската атака срещу града досега, казват очевидци пред местните телевизионни канали, цитирани от Ройтерс.

Нова операция в Ивицата Газа

Израелските сили започнаха нова операция в района на Джабалия в северната част на Ивицата Газа срещу Хамас. Според военните палестинската групировка се опитва да възстанови оперативния си капацитет там.

Израелските самолети са атакували десетки военни цели на Хамас, включително оръжейни складове, подземна инфраструктура и други съоръжения.

Според контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването на Газа са поразени бивше училище и джамия и са убити 26 души. И двете сгради са били използвани от Хамас като командни и контролни центрове, съобщават израелските военни.

Това се случва ден преди навършването на една година от началото на войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа. Тя започна с нападение на Хамас в Южен Израел, където уби хора и взе заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа.

Вижте също "Нито за миг не си представях". Тя избяга в България от страната, където воюват Израел и Хизбула