Черните лебеди. Какво ще стане на изборите

Your browser doesn’t support HTML5

„Черен лебед“ наричаме събитие, което се случва изненадващо, но променя из основи голямата картина.

Тази неделя в България предстоят седмите поред избори за парламент за последните три години. При толкова често гласуване и толкова нестабилност в политиката винаги има възможност да бъдем изненадани. Подреждаме последните събития, за да отговорим на големия въпрос – какво ще стане на изборите.

След вота на 27 октомври можем да очакваме три сценария. Първият няма да ни изненада – може да има правителство от няколко партии като предишното на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, може и изобщо да няма кабинет и страната отново да отиде на избори.

Вторият вариант е да има правителство, в което водеща роля да има съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. По време на кампанията се появиха обвинения, че хора с прякори купуват гласове за Пеевски, а той оказва натиск през държавните институции като полицията и прокуратурата.

Третият сценарий е в парламента да влязат повече проруски депутати като тези от „Възраждане“ и БСП, които искат България да върви повече на изток, отколкото на запад. В последното Народно събрание „Възраждане“ внесе няколко законопроекта, които приличаха на копирани от Русия – включително закон за забрана на ЛГБТ темите в училище, който получи подкрепата на почти всички партии.

В този епизод на „Големият въпрос“ журналистите Иван Бедров и Катерина Василева дават и други отговори, които може би търсите преди изборите в неделя:

  • Какво значение имат социологическите проучвания?
  • Какво предлагат партиите?
  • Кои са разделителните линии между тях?
  • Всичко ли се върти около Пеевски?
  • Защо има значение, ако той наистина използва институциите, за да влияе?