Столичната избирателна комисия не откри несъответствие в секцията с липсващи гласове за Терзиев

Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев

Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата реши, че няма несъответствие в протокола от изборната секция, в която гласовете за кандидата за кмет Васил Терзиев (ПП-ДБ и „Спаси София“) са отишли при опонента му от ГЕРБ Антон Хекимян.

Решението, публикувано на сайта на ОИК, идва малко след като във вторник стана ясно, че 120 гласа на Терзиев в секция в 9-та Френска езикова гимназия „Антоан Дьо Сент-Екзюпери“ са попълнени на реда на Хекимян в протокола с резултатите.

Записът от видеонаблюдението в секцията показва, че за Терзиев има преброени 120 гласа, а за Хекимян - 30. Справка в протокола от секцията обаче сочи, че 120 гласа са записани за Хекимян, а срещу името на Терзиев има празно поле без записани гласове.

ОИК е направила преглед на този протокол. Заключението от проверката гласи, че той е изготвен „по образец“ и няма несъответствие в резултатите на кандидатите на ПП-ДБ и „Спаси София“.

От решението на ОИК не става ясно дали е направена справка и със записа от видеонаблюдението в секцията.

Вижте също "С фантазия и перо". Що е то активно мероприятие?

След края на изборния ден протокъл от секцията е минал през проверките на ОИК и е качен на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Никой не е забелязал нещо притеснително в записаните резултати.

Гласоподаватели, подкрепили Терзиев в тази секция, пуснаха сигнали до ОИК, след като не откриха гласовете си в протокола. Сигналите бяха събрани в жалба, която ОИК е разгледала на заседанието си във вторник.

В жалбата се твърди, че подадените от избирателите гласове за кандидата на ПП-ДБ и „Спаси София“ „въобще не са отразени в съставения протокол“. Според ОИК обаче това не е вярно.

„ОИК няма правомощие да разпорежда повторно преброяване на гласовете след приемане на секционния протокол и предаване на изборните книжа и материали на общинската администрация“, пишат от комисията и добавят, че „до доказване на противното по надлежния съдебен ред, следва да се приеме, че отразеното в протокола отговаря на установеното и извършеното от членовете на СИК“.

Във вторник пиарът на „Да, България“ (една от формациите в ПП-ДБ) Георги Филипов съобщи, че в още една секция в София няма нито един отчетен глас за Терзиев, след като има преброени бюлетини в негова подкрепа.

На първия тур от местните избори в неделя се гласуваше само с хартиени бюлетини, след като два дни по-рано ЦИК отмени машинния вот.

Това се случи часове след като ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП поискаха да се гласува само на хартия заради справка на ДАНС, в която се твърди, че зам.-министърът на електронното управление е заподозрян в опит да манипулира кода на машините.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот.

В понеделник Върховният административен съд (ВАС) постанови, че на втория тур от изборите трябва да има и машинно гласуване, но не обяви за незаконно решението на ЦИК да няма машини на първия тур.

Терзиев спечели първия тур от кметската надпревара за София с близо 32% от подкрепата на столичани. На второ място след него остана Ваня Григорова от „БСП за България“, която събра над 21% от гласовете. Двамата ще участват в балотажа, който предстои на 5 ноември.

Кандидатът на ГЕРБ Хекимян стана трети с по-малко от 18% и не се класира за втория тур от изборите.

Your browser doesn’t support HTML5

Как невалидната бюлетина спечели изборите за общински съвет