"Мафиотизирането на държавата". Иван Костов представя нова книга със спомени за българския преход

Иван Костов

Българският премиер в периода 1997-2001 г. Иван Костов представя в сряда новата си книга „Свидетелства за прехода: 2000-2009“, съобщи издателство „Сиела“.

Новината идва две години след излизането на последната книга на Костов - „Политиката отвътре“. По-рано - през 2019 г., бившият премиер издаде и първата част от мемоарите си - „Свидетелства за прехода: 1989-1999“.

Вижте също "Моето политическо завещание". Иван Костов и книгата, която е писал 20 години

В новата си книга Костов анализира политическите събития в България между 2000 и 2009 г. През това време оглавяваното от него правителство на Обединените демократични сили (ОДС) се сменя от това на бившия цар Симеон Сакскобургготски (НДСВ и ДПС), последвано от кабинета на т.нар. Тройна коалиция (НДСВ, БСП и ДПС) начело със Сергей Станишев. През 2009 г. пък в управлението влиза партия ГЕРБ с първото правителство на Бойко Борисов.

Според издателство „Сиела“ книгата на Костов е „диалог за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България“. България става част от НАТО през 2004 г., а от Европейския съюз (ЕС) - през 2007 г. По-голямата част от усилията по присъединяването са свършени при правителството на Костов.

Бившият премиер разказва и за други фактори по този път - като ролята на организираната престъпност и проблемите в съдебната система.

„Отиването нагоре, във висшите етажи на властта, на тази организирана престъпност, фактически е мафиотизирането на държавата“, каза Костов във вторник в интервю за бТВ.

„Проблемът сега е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт“, добави бившият премиер.

На въпрос каква според него е формулата за изход от политическата криза и невъзможността за съставяне на стабилно редовно правителство през последните три години, Костов каза, че „борбата [трябва] да се доведе докрай“.

„Тези, които са започнали борбата, да намерят съюзници да доведат докрай, да спечелят тази битка.“

В ефира на бТВ Костов каза още, че подготвя предаването на личния си архив на Държавната агенция „Архиви“.

Костов за пръв път става депутат от Съюза на демократичните сили (СДС) след първите свободни избори през 1990 г. Той е финансов министър в правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров, в които провежда реформи за либерализиране на икономиката след края на комунистическия режим. През 1997 г. става министър-председател начело на кабинет на ОДС.

Премиерата на „Свидетелства за прехода: 2000-2009“ ще се проведе в сряда (2 октомври) от 18:30 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата (НДК). Книгата ще бъде представена от проф. Калин Янакиев.

Вижте също Без носталгия. Какво беше "Мултигруп"