ИТН ще върне третия мандат неизпълнен. Следват седми избори

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Партия "Има такъв народ" (ИТН) ще върне третия мандат на президента Румен Радев в понеделник, съобщи лидерът Слави Трифонов.

"Сигурен съм, че българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно на предстоящите избори", написа той във фейсбук страница си.

Вижте също Пълна промяна. Какво стана с "Има такъв народ" за 4 години

Новината дойде, след като през последната седмица ИТН проведе преговори за съставяне на кабинет с всички парламентарни сили. Последната среща се проведе в събота с ГЕРБ-СДС и приключи неуспешно. ИТН събра подкрепата на общо 66 депутати при необходими над 120 за съставяне на правителство.

„От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ПП-ДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение", написа още Трифонов.

Той обвини ГЕРБ и ПП-ДБ, че постъпват "глупаво и безотговорно", след като не са дали подкрепата си за кабинет с мандата на ИТН.

По-рано през юни ИТН отказа да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС с първия мандат.

Партията на Трифонов събра подкрепа от БСП, ДПС-Доган и депутатите от "Величие", лоялни на съоснователя Николай Марков. ПП-ДБ не даде окончателен отговор и каза, че ще обсъди въпроса с колективните си органи, а ГЕРБ-СДС, ДПС-Пеевски и "Възраждане" отказаха да подкрепят мандат на ИТН.

След като ИТН върне третия мандат на президента Радев, предстои свикване на нови предсрочни избори. Това ще бъдат седмите парламентарни избори в България в рамките на три години.

Вижте също Възможен ли е завой във външната политика на България след изборите