Кои лидери на групировки са били обект на покушения от Израел

Лидерът на Хамас Абдел-Азиз ал-Рантиси (ляво), убит при удар от израелски хеликоптер по колата му в Газа. Близо месец преди това е убит и един от основателите на Хамас шейх Ахмед Ясин (дясно). Снимката е от 16 декември 2003 г., няколко месеца преди убийството на двамата лидери.

През последните дни светът разбра за смъртта на трима души от радикални групировки, които са врагове на Израел. Те са част от по-дълъг списък с лидери и членове на групировки в Близкия изток, които са били мишена на Израел през последните няколко десетилетия.

В рамките на два дни имаше три новини за убийства на високопоставени хора от радикални групировки, които са противници на Израел.

Първо стана ясно, че политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е бил убит в Иран. Палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други страни, обвини Израел за покушението. Израелските военни не поеха отговорност за убийството, но пък съобщиха, че са ликвидирали висшия командир на Хизбула Фуад Шукр при удар в ливанската столица Бейрут.

В четвъртък се появи и третата новина. Тогава Израел съобщи за още един елиминиран член на Хамас - военния командир на групировката Мохамед Дейф. Той е бил убит при израелски въздушен удар в Ивицата Газа през юли. По данни на местните власти при тази атака са загинали и най-малко 90 цивилни палестинци.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула

Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна групировка, както и политическа сила в Ливан. Военното крило на организацията също е обявено за терористично от ЕС, САЩ и други страни. Както Хизбула, така и Хамас имат за цел унищожаването на Израел.

Убийствата на техни лидери и високопоставени лица идват на фона на войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа, която продължава близо 10 месеца.

Тя започна през октомври 2023 г. с нападение на Хамас над Израел, при което бяха убити 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна мащабна офанзива в Ивицата Газа, управлявана от Хамас. В резултат от нея досега са загинали над 39 хиляди палестинци, повечето от които са цивилни.

Напрежението между Израел и групировките в региона обаче има много по-дълга история. Израел убива или се опитва да убие лидери на Хамас още от създаването на групировката през 1987 г. Подобен е случаят и с други радикални организации.

Яхия Аяш

На 5 януари 1996 г. мобилният телефон на ислямисткия боец от Хамас Яхия Аяш се взривява в ръцете му. Аяш, който е основният герой в производството на бомби за групировката, умира в Ивицата Газа.

Преди смъртта си Аяш оглавява батальон на Хамас в Западния бряг и стои зад вълна от палестински самоубийствени атентати. Известен е с прякора Инженера.

Палестинците обвиняват за случая Израел, който отказва да поеме отговорност. Хамас отвръща на удара с четири самоубийствени атентата, при които са убити 59 души в три израелски града в рамките на общо девет дни през февруари и март.

Халед Мешал

Бившият лидер на Хамас Халед Мешаал става известен в целия свят през 1997 г., след като израелски агенти му инжектират отрова при неуспешен опит за убийство на улицата пред офиса му в йорданската столица Аман.

Ударът, поръчан от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, разгневява тогавашния йордански крал Хюсеин, който се заканва да обеси потенциалните убийци и да прекрати мирния договор на Йордания с Израел, ако не му бъде предадена противоотрова, с която Мешаал да бъде спасен.

Халед Мешаал

Израел изпълнява искането. Също така се съгласява да освободи лидера на Хамас шейх Ахмед Ясин, когото убива седем години по-късно в Газа.

Ахмед Ясин

Израел убива съоснователя и духовен водач на Хамас шейх Ахмед при ракетен удар с хеликоптер на 22 март 2004 г., когато той излиза от джамия в град Газа. Година по-рано Израел прави друг опит да го убие, докато той е в дома на член на Хамас в Газа.

След убийството хиляди палестинци излизат на шествие в Газа с призиви за отмъщение и заплахи, че ще „изпратят смърт във всеки дом“ в Израел.

Смъртта на Ясин предизвиква и силно недоволство сред палестинските територии и по-широкия мюсюлмански свят. Стига се до значителна ескалация в израелско-палестинския конфликт, която подчертава дълбоко вкорененото напрежение и предизвикателствата пред постигането на траен мир в региона.

Ахмед Ясин

Ясин почти сляп и е парализиран при инцидент в детството си и прекарва по-голямата част от живота си в инвалидна количка. Той е сред основателите на Хамас през 1987 г. Израелското правителство го смята за отговорен за убийството на няколко израелски цивилни граждани.

Ахмед Ясин

Абдел-Азиз ал-Рантиси

Наследникът на Ясин - Абдел-Азиз ал-Рантиси, е убит около месец по-късно на 17 април 2004 г. при ракетно нападение с израелски хеликоптер в град Газа. Ръководството на Хамас се укрива, а самоличността на наследника на Рантиси се пази в тайна.

Абдел-Азиз ал-Рантиси

Аднан ал-Гул

Главният атентатор на Хамас Аднан Ал-Гул е убит при израелски въздушен удар в град Газа на 21 октомври 2004 г. Гул е номер 2 във военното крило на Хамас и е известен като „бащата на ракетата „Касам“ - самоделна ракета, която често се изстрелва по израелски градове.

Палестински привърженици на Хамас носят телата на Аднан ал-Гул, висш командир на Хамас в Газа, и на неговия помощник Емад Абас по време на погребението им в Газа на 22 октомври 2004 г.

Имад Мугния

През 2008 г. военният ръководител на Хизбула Имад Мугния е убит при взрив на бомба, заложена в колата му в Дамаск.

Мугния е обвинен в организирането на самоубийствени атентати по време на гражданската война в Ливан и в планиране на отвличането на самолет на американската авиокомпания TWA (Trans World Airlines) през 1985 г., при което загива водолаз от военноморските сили на САЩ.

Хизбула обвинява Израел за убийството му. Синът му Джихад Мугния е убит при израелски удар през 2015 г.

Низар Раян

Друга високопоставена мишена на Израел е Низар Раян - духовник, считан за един от най-твърдолинейните политически лидери на Хамас. Между 1994 и 2004 г. той често насърчава самоубийствените атентати срещу Израел, а синът му се самоубива при такава мисия.

Той и две от четирите му съпруги, както и седем от децата му са убити при бомбен атентат през 2009 г. Няколко дни по-късно, на 15 януари, при израелски въздушен удар в Ивицата Газа е убит вътрешният министър на Хамас Саид Сейям, който отговаря за 13 000 полицаи и служители по сигурността на Хамас.

Палестинци носят телата на висшия лидер на Хамас Низар Раян и семейството му, които бяха убити при израелски въздушен удар по дома им в четвъртък, по време на погребението им в Джабалия в северната част на Ивицата Газа, 2 януари 2009 г.

Раян служи като връзка между политическото ръководство на Хамас и нейното военно крило. Той става висш ислямски духовник в Хамас след смъртта на шейх Ахмед Ясин през 2004 г.

Бахаа Абу ел-Ата

Високопоставеният командир на "Ислямски джихад" Бахаа Абу ел-Ата също става жертва на израелска атака. Той е убит при въздушен удар в Ивицата Газа. "Ислямски джихад", както и Хамас, е палестинска ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави. Двете групировки често действат заедно.

Салех ал-Арури

На 2 януари 2024 г. израелски безпилотен самолет нанася удар по южното предградие Дахия в Бейрут, при което е убит заместник-ръководителят на Хамас Салех ал-Арури. Той е и основател на военното крило на Хамас - бригадите „Касам“.

Салех ал-Арури

Вижте също Израел срещу Хамас. Как беше запален фитилът