Преговорите за примирие между Израел и Хамас не постигат успех. Сраженията в Газа ескалират

Снимката на Асошиейтед прес е направена на 21.12.2023 в Ивицата Газа.

Палестинските групи не смятат да освобождават повече заложници, докато Израел не се съгласи да прекрати войната в Газа. Това съобщи в свое изявление Хамас в четвъртък, докато преговорите за примирие между двете страни в конфликта продължават в египетската столица Кайро, предава Би Би Си.

В същото време сраженията в Ивицата Газа ескалираха с едни от най-интензивните израелски бомбардировки през последните седмици. Хамас отговори с изстрелването на ракети по Израел, съобщи Ройтерс.

Хамас е ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Тя контролира Ивицата Газа, която граничи с Израел и Египет и в която живеят над 2,3 млн. души.

Вижте също Израел е в готовност за ново примирие в Газа, каза президентът Херцог

Израел вече няколко пъти отхвърля възможността да прекрати военните действия окончателно. Според израелския министър на националната сигурност прекратяването на войната, преди Хамас да бъде победена, би представлявало „провал“.

Повече от 240 израелски заложници бяха заловени по време на атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, като над 100 от тях бяха освободени при предишното примирие между двете страни, провело се през ноември.

В сряда управляваното от Хамас правителство в Газа заяви, че 20 000 души са убити, откакто Израел започна военната си кампания срещу групировката.

Израел атакува Газа, след като Хамас нападна Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Вижте също Лондон и Берлин искат "трайно прекратяване на огъня" в Газа. Израел продължава "военния натиск"