Израел съобщи, че град Газа е обкръжен. Връща палестинските работници и "прекъсва всички връзки" с анклава

Ивицата Газа, контролирана от Хамас, е обект на непрекъснати удари на израелската армия в отговор на терористичната атака на паравоенната групировка на 7 октомври

Израелската армия съобщи, че е приключила с обкръжаването на град Газа в ивицата Газа в рамките на военните действия срещу палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

От ООН отново призоваха за хуманитарно спиране на огъня.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен започва нова дипломатическа совалка в Близкия Изток. В петък сутринта той пристигна в Тел Авив, а по-късно ще замине за Аман. В същото време вицепрезидент на САЩ Камала Харис каза, че Вашингтон няма да се стреми да налага никакви условия върху подкрепата за Израел.

Това се случва една седмица след началото на сухопътните операции на израелските сили в палестинската територия, която стартира след началото на пълномащабна война, започнала с нападение на Хамас над Израел на 7 октомври. При него загинаха над 1400 души, а десетки бяха отвлечени. САЩ използват с дронове за наблюдение над ивицата Газа в търсене на заложниците, казаха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

"Нашите военни приключиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация Хамас, каза говорителят на израелските сили Даниел Хагари.

Той добави, че "понятието "прекратяване на огъня не се обсъжда", защото "силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат Хамас.

Говорителят съобщи още, че израелската армия е "елиминирала" в четвъртък 130 терористи в ивицата Газа и атакува аванпостове, щабове и друга инфраструктура на Хамас.

Същевременно Израел обяви, че изпраща обратно в Газа всички работници, които са оттам и бяха блокирани в еврейската държава след атаката на Хамас.

„Работниците от Газа, които са били в Израел в деня на началото на войната, ще бъдат върнати обратно в Газа“, се казва в изявление на израелския кабинет по сигурността.

Като цяло „Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински работници от Газа“, подчерта кабинетът.

Около 18 500 жители на Газа са имали разрешителни за работа в Израел в началото на войната, според „Когат“ - органът на израелското министерство на отбраната, който надзирава цивилните дейности в палестинските територии. Става дума за около 4000 души, които са били там по това време, според израелските медии.

Междувременно военното крило на Хамас излезе с изявление.

"Газа ще бъде проклятие за Израел. Израелците трябва да очакват още връщане на техни военни в черни чували", каза говорител на "Бригадите Изедин ал Касам".

Контролираното от терористичната групировка Хамас здравно министерство на ивицата Газа съобщи, че жертвите на израелските удари след 7 октомври вече надвишават 9000. Експертите на ООН оцениха в четвъртък, че палестинският народ е „изложен на сериозен риск от геноцид“.
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че трябва да има „хуманитарна пауза“ във войната между Израел и палестинската паравоенна групировка.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис обаче каза същия ден, че Вашингтон няма да се стреми да налага никакви условия върху подкрепата, която оказва на Израел, за да се защити след атаките на Хамас.

„Ще продължим да отстояваме правото на Израел да се защитава и нека бъде ясно, никога няма да забравим какво се случи на 7 октомври, когато 1400 невинни хора бяха убити, заклани. Това бяха младежи, които просто бяха отишли на концерт", добави тя.

В петък се очаква речта на лидера на ливанското шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насралла - първа от началото на войната наред с ескалацията на напрежението на северната граница на Израел. Оттам съобщиха за масиран въздушен рейд срещу позиции на Хизбула от ливанската страна на границата с бойни самолети и хеликоптери.

Проиранската групировка обяви, че е нанесла удари с дронове, ракети и оръдия едновременно срещу 19 мишени в Израел, включително военни обекти.

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби каза, че засега Съединените щати нямат данни Хизбулла да е готова за действително откриване на втори фронт срещу Израел.

След успешното извеждане от ивицата Газа на 1 ноември в първата възможна група на общо 36 български граждани и членове на техните семейства, продължават координираните усилия на Министерството на външните работи и на българското посолство в Кайро за транспортиране им до България, съобщиха късно в четвъртък от ведомството на своя сайт.

Вижте също Първите чужденци, сред които и българи, напуснаха Ивицата Газа през пункта Рафах