Чуждестранни медии поискаха достъп до Газа на фона на съобщения за стотици убити в един ден

Израелски войници

Журналисти подписаха декларация с искане към Израел и Египет да осигурят достъп до Ивицата Газа за всички чуждестранни медии, съобщи Би Би Си.

Искането идва на фона на съобщения на властите в Газа по-късно в четвъртък за над 100 убити палестинци, които са чакали на опашка за хуманитарна помощ. Израел отрече информацията, като каза, че много от жертвите са били прегазени от камионите с помощи.

Двете противоречащи си твърдения не могат да бъдат независимо потвърдени. От началото на войната между Израел и Хамас чуждестранните журналисти нямат достъп до Ивицата.

Хамас е палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица държави. През октомври тя извърши масирана атака срещу Израел, след която Тел Авив обяви състояние на война.

Вижте също Над 25 000. Може ли да се вярва на данните за жертвите в Газа

В четвъртък здравното министерство в Газа, което е под контрола на Хамас, съобщи, че най-малко 104 палестинци са били убити, докато са чакали да получат помощи. Стотици други са били ранени.

Израел обаче отхвърли твърденията. Говорител на израелското правителство първоначално обвини за инцидента камиони с хуманитарна помощ, управлявани от палестинци, които са се врязали в тълпата.

По-късно израелски военен служител каза, че става дума за два отделни инцидента, като при вторият е имало и стрелба от израелските сили.

Подобни данни не могат да бъдат проверявани от чуждестранните медии, тъй като те нямат свои представители на място. По-рано в сряда десетки журналисти от медии като Би Би Си, Си Ен Ен, Скай нюз, Channel 4, Ен Би Си и други подписаха писмо с искане Израел и Египет да осигурят достъп за чуждестранни журналисти до Ивицата Газа.

В него те казват, че нуждата от обективно отразяване на терен е наложителна. От властите в Израел се иска да позволят на международните журналисти да работят в Газа, а от тези в Египет да разрешат достъпа до пропускателния пункт в Рафах между Египет и Газа.

Журналистите пишат, че все още им се отказва достъп до военната зона. Редки изключения правят силно контролираните пътувания с израелските военни, на които обикновено се показват само оръжейни складове или тунели, които Хамас използва.

До момента Клариса Уорд от Си Ен Ен е единственият чуждестранен журналист, получил достъп до Газа през Египет. Тя е част от подписалите декларацията за достъп до военната зона. През декември тя успя да прекара няколко часа в Рафах.

От началото на войната между Израел и Хамас палестински журналисти работят на терен, но десетки от тях са ранени или убити. Някои от тях са безследно изчезнали.

Асоциацията на международната преса (FPA) в Йерусалим обвини Израел в налагането на безпрецедентна забрана за достъп на независими журналисти до Газа. Това стана след като Върховният съд в Израел отхвърли иска на организацията поради съображения за сигурност.

От началото на войната между Израел и Хамас са убити поне 83 палестински и двама израелски журналисти.

При масираните атаки на Хамас през октомври бяха убити 1200 души, а други 253 - отвлечени. Тогава Израел обяви състояние на война и започна ответни удари. До момента при тях са били убити над 30 000 палестинци по данни на властите в Газа.

Your browser doesn’t support HTML5

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България